توسط سمیه ملکی
11-2-2020 4:04:01 PM
طرح توجیهی زنبورداری 97
مقدمه
طرح توجیهی زنبورداری 97 دارای فایل ورد و پی دی اف ( word- pdf) می باشد .
زنبورداری از زیرمجموعههای کشاورزی است و جز مشاغل زودبازده حساب میشود، برای شروع بکار زنبورداری نیاز نیست که شما حتماً زمین داشته باشید، بلکه میتوانید در باغ و یا زمینهای کشاورزی دیگران هم این کار را انجام دهید، جالب است بدانید برای گذاشتن زنبورها در باغ و زمین دیگران گاهی لازم نیست هیچ هزینهای پرداخت کنید زیرا گردهافشانی که زنبورها در آن باغ یا زمین کشاورزی انجام میدهند بسیار باارزش است.
فقط لازم است که بدانید محیطی که میخواهید در آنجا کلنیهای زنبورعسل را مستقر کنید آیا برای زنبورها مناسب است و میتواند نیاز کلنی را تأمین کند. مکانی که میخواهید برای زنبورداری انتخاب کنید باید گل و گیاهی داشته باشد تا کلنی بتواند نیاز خود را به گرده و شهد برآورده کند و از آن تغذیه کند.
درواقع مهمترین اصل در کار زنبورداری داشتن یک مکان مناسب است. جایی که در بیشتر فصلهای سال گل و گیاهی داشته باشد. باغات میوه که دارای درختان سیب و گلابی و زردآلو و ... باشد و همچنین زمینهایی که دارای طیف جنگلی و گیاهان دارویی باشد برای زنبورداری مناسب است.
چگونه محصول خوبی داشته باشیم؟
اگر شما در انتخاب زمین برای زنبورداری نهایت دقت را کنید میتوانید بهترین محصول را با بیشترین بازدهی برداشت کنید، چراکه عسلی که توسط زنبورها تولید میشود رابطه مستقیمی با تغذیهای که از آن استفاده میکنند , دارد. اگر شما بهترین زنبورها را هم داشته باشید ولی محیطی که در آن زنبورها را نگهداری میکنید فاقد پوشش گیاهی مناسب باشد هیچگاه نمیتوانید محصول خوبی داشته باشید. حتماً به این نکته مهم هم توجه کنید که زنبورها مثل هر جاندار دیگری به آب آشامیدنی هم احتیاج دارد و لازم است در محیطی که زندگی میکنند آب تمیز و سالمی هم وجود داشته باشد، اگر این دو مورد مهم را رعایت کنید بازدهی کندوها بالاتر میرود و محصول بیشتر و باکیفیتتری را در پایان دوره خواهید داشت.
پرورش زنبورعسل
برای پرورش زنبورعسل لازم است که در ابتدا با این حشره جادویی کمی آشنا شوید و بدانید که:
1- زنبورعسل چگونه زندگی میکند و زنبورداری به چه معناست؟
2- کندو عسل به چه معنی است؟
3- در یک کندو چه زنبورهایی زندگی میکنند؟
4- محصولات حاصل از پرورش زنبورعسل چه چیزهایی است؟
5- میزان درآمد زنبورداری چقدر است؟
6- خواص گرده گل، خواص ژله رویال، خواص عسل طبیعی و ... چیست؟
7- قیمت کندوی عسل؟
8- درامد هر کندو عسل؟
9- و موارد دیگری گه همگی در کار زنبورداری بسیار مهم هستند و دانستن آنها میتواند موجب کسب سود بیشتر برای شما باشد.
طرح توجیهی زنبورداری 97
هدف ما مطالعه این موارد و تهیه طرح توجیهی زنبورداری است، علاقهمندانی که قصد اشتغال درزمینهٔ زنبورداری رادارند با تهیه طرح توجیهی زنبورداری میتوانند اطلاعات بسیار مفیدی را دراینباره کسب کنند.
در این طرح همه موارد لازم جهت راهاندازی طرح زنبورداری در سال 97 موردبررسی و مطالعه قرارگرفته است و قیمت تجهیزات لازم ازجمله قیمت کندوی عسل و سایر تجهیزات لازم بهصورت دقیق در سال 97 موردبررسی قرارگرفته و درآمد زنبورداری در سال 97 با توجه به هزینههایی که انجامشده و بر اساس تعداد 200 کندو محاسبهشده است.
همچنین در طرح توجیهی زنبورداری که هماکنون برای شما آماده کردهایم علاوه بر عسل چند محصول دیگر هم موردبررسی قرارگرفتهاند ازجمله:
عسل - ژل رویال - گرده گل - زهر زنبور – موم
که همه این موارد بهطور کامل در طرح موردبررسی قرارگرفتهاند و قیمت آنها در سال 97 برآورد شده است. که همین موارد ارزش طرح را چند برابر میکند.
تعریف زنبورداری
زنبورداری به معنای مراقبت و نگهداری از زنبورها برای تولید عسل، موم، ژل رویال و دیگر محصولات حاصل از پرورش زنبورعسل است.
کندو
زنبورعسل برای نگهداری نیاز به مکانی دارند تا در آنجا زندگی کنند و همچنین توانند عسل تولید کنند که به این مکان کندو میگویند.
معرفی زنبورعسل
زنبورعسل تنها حشرهای است که میتواند اینچنین محصولات باارزشی همچون عسل، ژل رویال، گرده گل، زهر زنبور و موم تولید کند.
اصلاح کلنی زنبورعسل به این معنی است که زنبورهای عسل بهصورت اجتماعی و دستهجمعی زندگی میکنند که درواقع همان کلونی زنبورعسل است و در یک کلنی زنبورعسل زنبور ملکه – زنبور کارگر و زنبورهای مذکر زندگی میکنند.
متنی که در ادامه برای شما آوردهایم برگرفته از سایت ویکیپدیا هست.
زنبور ملکه
در هر کلنی فقط یک زنبور ملکه وجود دارد که جنسیت آن ماده است و وظیفه تولیدمثل را بر عهده دارد. درواقع ملکه نقش رهبر یک گروه را بر عهده دارد.
اگر ملکه را بردارند یا کشته شود و جانشینی برای او وجود نداشته باشد بعد از سه یا چهار ساعت تمامکارهای کندو متوقف میشود و بعد از مدتی زنبورها حدوداً ظرف دو روز اگر داخل کندو تخم روز وجود داشته باشد شروع به تولید شفیره ملکه برای تولید ملکه جدید میکنند؛ پس از مدت دو هفته ملکهها از شفیره بیرون میآیند و باهم مبارزه میکنند تا سرانجام قویترین آنها دوباره رهبری کندو را به عهده میگیرد اما اگر تخم روز داخل کندو نباشد.
بعد از مدت کوتاهی کارگران شروع به بکرزایی میکنند و کندو نر ریز میشود و در معرض نابودی قرار میگیرد. ملکه از اواخر فروردین تا اواخر خرداد در شرایط متعادل روزانه حدود ۱۵۰۰ تا ۴۰۰۰ تخم میگذارد. ملکهها و کارگرها از تخمهای لقاح شده (۳۲ کروموزوم) و نرها از تخمهای غیر لقاح شده (۱۶ کروموزوم)، به وجود میآیند. طول بدن ملکه بسته به هر نژاد متفاوت هست و بهطور طبیعی بیش از ۵ سال میتواند زنده بماند.
در زنبورداری تجاری بیش از دو سال از یک ملکه استفاده نمیشود به علت کاهش تخمریزی (در سال اول ۵۰٪ و در سال دوم ۲۵٪ تخمریزی میکند و در سالهای آینده ۲۵٪ تخم میگذارد به همین دلیل زنبوردار ملکه را در سال سوم حذف میکند). ملکه زنبورعسل در زمان شفیرگی عسل و گرده نمیخورد و بهجای آن ژله رویال که از غدد ترشحی زنبوران کارگر هست مصرف میکند و به خاطر همین تک غذا بودن در ۵ روز اول زندگی ۱۲۵۰ برابر بزرگتر از بقیه زنبوران میشود و عمر این زنبور از حدود ۴۵ روز به ۵ تا ۷ سال افزایش پیدا میکند و شفیرهای که از عسل و گرده تغذیه شود هیچگاه به ملکه تبدیل نشده و کارگر خواهد شد. ملکه تا آخر عمر توسط ژله رویال تولیدی کارگران تغذیه میشود.
محصولات حاصل از پرورش زنبورعسل
از فراوردههای زنبورعسل میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱-عسل
۲-موم
۳-بره موم
۴-ژله رویال
۵-گرده
۶- زهر زنبور
زنبور نر
زنبورهای نر در کندو تنها وظیفه بارور نمودن ملکه رادارند و تا میتوانند عسل میخورند و دارای نیش نمیباشند. دارای سر وبالهای بزرگ میباشند. توانایی جمعآوری شهد و گرده را نداشته و تقریباً ۲۴ روز زنده میمانند.
زنبور نر در حجرههای بزرگتری نسبت به زنبورهای کارگر پرورش مییابند. تخمهای بارور نشده ملکه به زنبور نر تبدیل میشوند.
زنبور کارگر
جنسیت زنبورهای کارگر ماده بوده و بیشتر جمعیت کندو را تشکیل میدهند. طول بدن آنها تقریباً 10 میلیمتر هست. در یک کندوی قوی با بیش از ۱۰ قاب، حدود ۷۰ هزار زنبور کارگر وجود دارد. زنبورهای کارگر بااینکه ماده هستند توانایی بارور شدن ندارند؛ ولی در صورت نبودن ملکه در کندو میتوانند تخمریزی کنند؛ که در زنبورداری ماده تخمگذار گفته میشود؛ که این تخمها به دلیل عقیم بودن زنبور کارگر به زنبور نر تبدیل میشود. نیش زنبورهای ماده خاردار بوده و طول آن در حدود ۱ میلیمتر هست. به خاطر وجود همین خارها پس از نیش زدن و ورود زهر به بدن موجوداتی که ساختار گوشتی دارد نیش در پوست گیرکرده و موجب جدا شدن کیسه زهر از زنبور میشود؛ و پس از چند دقیقه زنبوری که نیشزده خواهد مرد. این باور اشتباه وجود دارد که زنبورها بهصورت آگاهانه اقدام به نیش زدن میکنند و به عبارتی خود را فدا میکنند ولی زنبورها بههیچوجه نمیدانند بعد از نیش زدن کیسهٔ زهرشان پاره خواهد شد.
درامد هر کندو عسل
برای اینکه بتوانید بهطور دقیق درامد هر کندو عسل را محاسبه کنید لازم است که بدانید از هر کندو عسل چقدر عسل میتوان برداشت کرد؟
هر کندو عسل حدوداً 15 الی 30 کیلو عسل میدهد که در سال 97 قیمت هر کیلو عسل مرغوب حدوداً 50 هزار تومان است.
1500000 = 50.000*30
درواقع درامد هر کندو عسل بهطور میانگین در سال حدوداً یکمیلیون و پانصد هزار تومان میشود.
میزان درآمد زنبورداری چقدر است؟
میزان درآمد زنبورداری بستگی به تعداد کندوهایی دارد که شما در هر دوره نگهداری میکنید، در طرحی که ما برای شما آوردهایم تعداد کندو عسل 200 کندو است که از هر کندو بهطور میانگین حدوداً 15 الی 30 کیلو عسل میتوان برداشت کرد.
در زنبورداری علاوه بر عسل که توسط زنبورها تولید میشود محصولات مهم و باارزش دیگری هم تولید میشود که قیمت بعضی از آنها حتی بالای هر کیلو 5 میلیون تومان است.
سؤالی که خیلی از زنبوردارانی میپرسند این است که چراگاهی میزان تولید عسل کم میشود مخصوصاً در فصل گرم؟
وقتی هوا گرم میشود زنبور مجبور است حرارت داخلی کلونی را در حد نرمالی نگه دارد. به همین دلیل مجبور میشود آب بیاورد. یک تعداد از زنبورها نیز وظیفه کاهش دما را در کندو به عهدهدارند. یک عده آب میآورند و یک عده هم بال میزنند و مثل کولر که ما استفاده میکنیم.
این کارها را انجام میدهند که دمای یک کلونی از حد نرمال بالاتر نرود تا لاروها و جمعیت داخل کلونی، صدمه نبیند. جمعیتی که لازم است برود شهد بیاورد مجبور میشود وظیفه کاهش دما را در داخل کلونی به عهده داشته باشد. به همین دلیل کاهش تولید عسل اتفاق میافتد.
|