توسط
3-1-2019 11:38:35 PM
طرح پرورش غاز
پرورش غاز کسبوکاری زودبازده و پرسود طرح توجیهی پرورش غاز
پرورش غاز یکی از راههای میانبر برای سوددهی در کوتاهمدت، با سرمایهگذاری اندک است. ازآنجاکه غاز پرندهای مقاوم در برابر بیماری است، برای تغذیه از مراتع طبیعی استفاده میکند و در همین مراتع نیز میتواند نگهداری شود و نیز نیاز به مراقبت و رسیدگی کمی دارد؛ میتوان بهعنوان راهی پردرآمد به آن نگریست و در کوتاهمدت به سود میلیونی دستیافت.
پرورش غاز+pdf
با توجه به درخواست های زیادی که در ارتباط با پرورش غاز داشتیم , طرح توجیهی پرورش غاز به صورت فایل word و pdf هم تهیه و در مطلبی جداگانه به سایت اضافه می شود. بزودی لینک دانلود در همین مطلب قرار داده می شود.
مقدمه
برای بیشتر افراد جامعه، رژیم غذایی گوشتی بهمنظور تأمین پروتئین بدن گریزناپذیر است. دراینبین، پرورش طیور و استفاده از گوشت طیور به دلیل مسائل بهداشتی و سلامتی و اقتصادی ارجحیت بیشتری نسبت به گوشت قرمز دارد. غاز، پرندهای در دسته مرغابی سانان است که با توجه به قیمت مناسب غاز و تخم آن در بازار، موردتوجه بسیاری از فعالین اقتصادی، کارآفرینان و خوداشتغالیها قرارگرفته است. غاز را میتوان در محیط بسته یا باز نگهداری کرد. نگهداری در فضای بسته نیاز به رعایت بهداشت بیشتر و استفاده از تهویه هوا دارد، اما در هر دو فضا میبایست استخر وجود داشته باشد، چراکه جفتگیری غازها در داخل آب اتفاق میافتد. بهعکس تخمگذاری غاز در فضای بسته است و میبایست بدین منظور در فضای نگهداری غازها، آشیانههایی تعبیه شود. نکته مهم دیگر آنکه غازها در روز استراحت کرده و شبها چرا میکنند، بنابراین سیلوها و محل نگهداری غازها میبایست مجهز به نورافکن باشد.
نژادهای اهلی غاز:
تنها نژادهای اهلیِ غاز هستند که در سیلوها و صنعت پرورش غاز به مصرف اقتصادی میرسند. انواع نژادهای اهلی غاز به ترتیب زیر هستند:
1- نژاد تولوز: این نژاد فرانسوی الاصل، بزرگ جثه، اصلاحشده، بدن حجیم و با پرهای کمحجم است. وزن غاز نر به حدود 7.11 کیلوگرم و وزن غاز ماده در حدود 9 کیلوگرم میرسد.
2- نژاد امبدن: این نژاد آلمانی الاصل، مطلوب برای تولید گوشت و بزرگ جثه میباشد.
3- نژاد زرد آمریکایی: نژادی متوسط الجثه که وزن غاز نر در حدود 8 کیلوگرم و وزن غاز ماده در حدود 7 کیلوگرم میشود.
4- نژاد زرد بریکون: این نژاد انگلیسی الاصل و متوسط الجثه است.
5- نژاد فرانکونیان: این نژاد آلمانی الاصل است، کوچک الجثه، نیاز به مراقبت کم و نگهداری آسان دارد. وزن آن حدود 4 تا 6 کیلوگرم میرسد.
6- نژاد لینی: نژادی آلمانی الاصل است و متوسط الجثه. وزن غاز نر به حدود 7 کیلوگرم و وزن غاز ماده به حدود 5 الی 6 کیلوگرم خواهد رسید.
7- نژاد لیپی گانز: این نژاد آلمانی الاصل و بسیار کمیاب است.
8- نژاد نرماندی: این نژاد فرانسوی الاصل و متوسط جثه است. وزن غاز نر حدود 4.5 الی 5.5 کیلوگرم و وزن غاز ماده در حدود 4 الی 5 کیلوگرم میشود.
9- نژاد سفید نروژی: این نژاد نروژی الاصل و مناسب برای تولیدات گوشتی است. وزن غاز نر حدود 9 کیلوگرم و وزن غاز ماده در حدود 8 کیلوگرم میرسد. غاز ماده نیز میتواند تا حدود 100 عدد تخم در سال بگذارد.
10- نژاد چینی: این نژاد چینی الاصل، کموزنتر و کوچکجثه تر از دو گونه قبلی است.
11- نژاد آفریقایی: این نژاد آفریقایی الاصل، یکی از سنگینوزنترین نژادهاست؛ و دارای بدنی سنگین و گردنی کلفت میباشد.
12- نژاد کانادایی: این نژاد کانادایی الاصل است، بزرگ جثه، از نوع غازهای وحشی آمریکای شمالی که باید در محیط بسته نگهداری و یا پرهایشان قطع شود. وزن آن به حدود 5.1 کیلوگرم تا 6 کیلوگرم میرسد.
13- نژاد سبواستوپول: جثه متوسط، با پرهای بلند و فردار میباشد. وزن غاز نر به حدود 5 الی 6 کیلوگرم و وزن غاز ماده بین 4 الی 5 کیلوگرم است.
* معمولاً در صنعت پرورش طیور و پروش غاز، از نژاد تولوز استفاده میشود که وزن نوع نر میتواند با مراقبت مناسب تا 11 کیلو برسد. نوع ماده نیز میتواند در طول سال بین 25 تا 40 عدد تخم بگذارد؛ اما برای شروع پرورش غاز در ایران، میتوان به سراغ غازهای اوکراینی رفت که در مقایسه با غازهای بومی ایران، مناسبتر بوده، هم تخمی (برای تخمگذاری و جوجهکشی) و هم گوشتی (استفاده از فرآوردههای گوشتی) هستند. نژادهای امبدن، سفید ایتالیایی و اوکراینی نیز برای پرورش در ایران مناسب هستند.
طرح توجیهی پرورش غاز و مزایای آن
باوجودآنکه پرورش غاز آسان و بهصرفه است اما در ایران به دلایلی همچون فرهنگ مصرفی، ترس از سرمایهگذاری و نبود سیاستهای حمایتی، کمتر به تولید صنعتی غاز روی آورده شده است. این است که رقابت کم در این عرصه، بازار را برای تولیدکنندگان و پرورشدهندگان غاز، داغ میکند.
ازآنجاکه غاز ویژگیهای منحصربهفردی همچون مدیریت ساده و مسئولیت کم، توانایی برای هضم فیبر، سرعت رشد بالا و مورداستفاده قرار گرفتن گوشت و تخم و کرک و پر آن، یکی از پرندگان برگزیدهای است برای سیستمهایی که به دنبال پرورش آسان و بازدهی بالا هستند.
غاز سازگار با تغییرات جوی است. سرمای منفی 10 تا درجه حرارت بالا و گرمای هوا را بهراحتی تحمل میکند. نسبت به عوامل بیماریزا مقاوم است و تا پایان فرآیند پرورش، تلفات بسیار کمی خواهد داشت. نیاز به مصرف آنتیبیوتیک و واکسن ندارد، بنابراین کاملاً ارگانیک بوده و گوشت آن از ارزش غذایی بالایی برخوردار است. توانایی هضم فیبر و علوفه خشک را دارد. نگهداری از غاز نیاز به تجهیزات اندک و مراقبت بسیار کم دارد. گوشت و تخم و کبد چرب آن نیز در بازارهای جهانی مشتریان بسیار دارد. درمجموع پرورش غاز روشی آسان و پرسود خواهد بود. همانطور که گفته شد کرک و پر غاز نیز در بازارهای جهانی به فروش میرسد. ارزش کرک غاز بسیار بیشتر از ارزش پر میباشد. فروش کرک و پر غاز 30 درصد تجارت کرک و پر انواع پرندگان را تشکیل میدهد، اما به لحاظ ارزشمندی، 40 درصد درآمد این تجارت را به خود اختصاص میدهد.
تخم غاز، تقریباً 1.8 بار بزرگتر و درشتتر از تخممرغ است و پوسته آن نیز در حدود 1.5 مرتبه کلفتتر از پوسته تخممرغ است. زرده تخم غاز نیز چربتر و البته کم آبتراز تخممرغ است. تخم غاز از 52.5 درصد سفیده، از 35.1 درصد زرده و 12.4 درصد پوسته تشکیلشده است.
گوشت غاز نیز سرشار از پروتئین است، اما چربی آن به نژاد، نوع تغذیه و پرورش آن بستگی دارد. گوشت غاز باپوست زدوده شده، کمچربی است. از چربی پوست غاز برای تهیه روغن و چربی غاز نیز استفاده میشود.
بهطورکلی برای پرورش غاز میتوان از حیاط خانه استفاده کرد و یا از یک سیلو و مرکز پرورش بزرگ که هزینه راهاندازی با این دو روش بسیار متفاوت خواهد شد.
در خانه: با سرمایهای حدود 10 میلیون، میتوان در 5 ماه بازگشت سرمایه را شاهد بود.
در مرکز پرورش: با سرمایهای حدود 435 میلیون، میتوان در مدت 3.5 سال انتظار بازگشت سرمایه را داشت.
سود پرورش غاز گوشتی
نکته جالبتوجه در پرورش غاز، تغذیه این پرنده است. درواقع اصلیترین هزینهها در پرورش غاز، مربوط به هزینه مواد غذایی است. جوجه انواع پرندگان تا چند روز پس از تولد از ذخیره زرده که در بدن آنها باقیمانده است، استفاده میکنند؛ اما پسازآن میبایست طبق برنامه غذایی تغذیه شوند. غازها بهطور طبیعی از علوفه، کاه، غذاهای محلی و حشرات استفاده میکنند. بدین ترتیب اگر بتوان غازها را در محلهای طبیعی، مراتع و چراگاههای پر آبوعلف نگهداری کرد، پرورش غاز بهترین سود و صرفه اقتصادی را خواهد داشت. اگر چراگاهی از مواد مغذی کافی برخوردار نباشد، تغذیه دستی نیز باید انجام شود.
غازها در همه فصول میتوانند در چراگاهها و مراتع زندگی کرده و مواد غذایی خود را به دست آورند. تنها در زمستان، با سردی هوا و کاهش دما، میبایست به سالنهای مناسب با درجه دمای مناسب هدایت شوند و تغذیه آنها بهصورت دستی انجام شود. میتوان از گندم، جو، ذرت و علوفه خشک برای تغذیه غازها استفاده کرد.
مزایای پرورش غاز
رشد جوجه غازها تقریباً سریع است و در طول هفته، تقریباً بین 220 الی 250 گرم وزن میگیرند. به طبع با رشد جوجهها، جیره غذاییشان نیز افزایش خواهد یافت. در اینجا دو راهکار مختلف وجود دارد. یکی نگهداری از جوجه غازها در سالن که رشد سریع آنها شاهد خواهید بود، اما متحمل هزینه بیشتری در تهیه مواد غذایی خواهید شد؛ و دیگری نگهداری از جوجهها در مراتع که هزینه مواد غذایی را بهشدت کاهش خواهد داد، اما رشد جوجهها کندتر رخ خواهد داد.
بازار غاز ایران
از مجموع آنچه در بالا رفت، به دلیل قیمت بالای گوشت، تخم، کبد چرب و کرک و پر غاز، بازار این پرنده آبدوست هم در داخل و هم در خارج از ایران داغ است. تجارت هر یک از محصولات مرتبط با غاز، هم در داخل و هم در خارج از ایران تجارتی پرسود است.
در ایران با آگاهی سازی و توجیه دلایل پزشکی، مصرف گوشت غاز در حال افزایش است؛ اما قیمت بالای محصولات مرتبط به غاز، میزان اندک تولید را نیز بهصرفه و پرسود خواهد کرد. پرورش غاز در ایران، ساده، ارزان، بیدردسر و در حقیقت میانبری است برای رسیدن به سوددهی بسیار بالا. بخصوص آنکه این کسبوکار هنوز شناختهنشده و از خالی بودن میدان میتوان بالاترین بهره را برد.
در جهان، رتبه نخست صادرات گوشت غاز در دست مجارستان است. گوشت غاز در کل آسیا و در امریکا مصرف بالایی دارد. در امریکا وعده اصلی گوشتی را گوشت غاز تشکیل میدهد. پرورش غاز در ایران میتواند باهدف صادرات گوشت غاز انجام شود که به شکل ساده و ارزانقیمتتر در کل آسیا بازار داغی پیدا خواهد کرد؛ و با توسعه کار میتوان گوی رقابت را از سایر رقیبان ربود.
مشکلات پرورش غاز
تقریباً میتوان گفت که افراد پرورشدهنده غاز، این کار را ساده و بدون دردسر دانستهاند. غازها مقاوم در برابر شرایط جوی، مقاوم در برابر عوامل بیماریزا، باهوش، خوش حافظه، پرقدرت، خودکفا و مستقل هستند؛ و در شرایط سخت نیز میتوانند غذای خود را تأمین کنند. این است که درمجموع پرورش غاز، کاری کم زحمت و زودبازده و پرسود شمرده میشود. شاید تنها برای فصل تخمگذاری، مراقبت از تخمها و چک کردن دستگاهها و کنترل تخمها، کمی زحمت بیشتر داشته باشد؛ اما در کل پرورش غاز مناسب برای افرادی است که به دنبال کسبوکاری کم زحمت و پرسود هستند.
|