توسط
12-20-2018 1:08:17 AM
طرح توجیهی پرورش قارچ 97 - طرح توجیهی پرورش قارچ دکمه ای
کشت و پرورش قارچ خوراکی یکی از زیرشاخههای رشته کشاورزی است که مقرونبهصرفه و با بازده سریع در دوره بسیار کوتاه است .
قارچ دکمهای یک نوع قارچ خوراکی است و سالهای زیادی است که جای خود را در زندگی ما بازکرده است.
پرورش قارچهای خوراکی نقش مهمی در صنعت، پزشکی و کشاورزی و همچنین رشد و توسعه صادرات غیرنفتی ایفا میکنند و درواقع صنایع مرتبط با قارچ یکی از مهمترین و سودآورترین صنایع در سطح جهانی است و ازآنجاییکه امکان تولید بالا در فضای کم وجود دارد ازنظر اقتصادی مقرونبهصرفه است و میتواند گزینه مناسبی جهت ایجاد اشتغال و کسب درآمد باشد.
اگر شما هم قصد شروع کار پرورش قارچ رادارید حتماً سوا لاتی برای شما پیشآمده که دانستن جواب آنها برای شما بسیار حائز اهمیت است.
مهمترین بحث در مورد پرورش قارچ این است که :
1- هزینه پرورش قارچ چقدر است و با چه سرمایهای میتوان این کار را شروع کرد؟
2- سود پرورش قارچ چقدر است ؟ و با سرمایهای که وارد کارکردهاید چقدر سود خواهید داشت؟
3- میزان تولید قارچ در هر مترمربع چقدر است؟
4- معایب و مشکلات پرورش قارچ ؟
--------------------------------------------------------
قصد داریم در ادامه به همه این سؤالات پاسخ درست و دقیقی بدهیم تا شما با این کار و میزان سوددهی آن بیشتر و بهتر آشنا شوید .
اهمیت پرورش قارچ خوراکی
قبل از هر چیز لازم است بدانید که پرورش قارچ اهمیت زیادی دارد و امروزه بهعنوان یک منبع غذایی و پروتئین دار که میتواند جیره غذایی را غنی سازد موردتوجه قرارگرفته است , همچنین قارچها طعم و عطری خاص دارند که استفاده از آن در غذا موجب بهتر شدن طعم غذا میشود . از آن مهمتر اینکه با توجه شرایط فعلی کشور که قیمت گوشت بسیار گران است استفاده از سایر مواد پروتئینی بسیار بیشتر از قبل شده است .
چرا پرورش قارچ نسبت به کارهای دیگر کشاورزی بیشتر موردتوجه قرار میگیرد؟
شما برای اینکه انواع محصولات کشاورزی مثل گندم و جو و ... را بکارید نیاز به زمینهای کشاورزی زیادی دارید و به همین خاطر نداشتن و یا در دسترس نبودن زمین لازم مانع این کار برای شما میشود , ولی در بحث قارچ چون شما میتوانید از فضاهای کوچک و محدود نظیر زیرپوششهای پلاستیکی، زمینهای غیر استفاده برای کشاورزی، زیرزمین، و حتی یک اتاق کوچک برای شروع کار استفاده کنید و با طبقهبندی کردن همان فضای کوچک و محدود میتوانید میزان تولید خود را افزایش داده و از محل کشت خود استفاده مطلوبتری را داشته باشید.
در حالت کلی، فضای موردنیاز برای پرورش قارچ در مقایسه با فضای موردنیاز برای سایر محصولات کشاورزی بسیار کم و محدود است.
هزینه پرورش قارچ چقدر است؟
هزینه های لازم برای پرورش قارچ در طرح بطور دقیق و در سال 97 محاسبه شده اند . هزینه سرمایه ثابت به صورت جداگانه و هزینه سرمایه در گردش نیز بطور جداگانه محاسبه شده است .
سود پرورش قارچ چقدر است ؟
برای اینکه بتوانید سود پرورش قارچ را برای کار خودتان حساب کنید لازم است که در ابتدا همه هزینهها را بنویسید , در پایان فصل باردهی میزان قارچ برداشتشده را منهای هزینههای کنید و در آخر شود خالص کار را به دست بیاورید.
سود = مقدار برداشت قارچ * قيمت قارچ - (هزینهها)
میزان تولید قارچ در هر مترمربع چقدر است؟
در هر مترمربع سالن تولید قارچ در سال میتوان چهار دوره و درمجموع 40 کیلوگرم قارچ برداشت کرد همچنین با استفاده از روشهای مطلوب و فراهم کردن وضعیت مناسب این مقدار را به 120 کیلوگرم در هر مترمربع رساند که بازدهی اقتصادی مطلوبی محسوب میشود و بسیار سودآور است لازم به ذکر است که وبسایت خبری تحلیلی عصر ایران هم مطالعاتی در این زمینه انجام داده است که ممکن است برای شما جالب باشد
معایب و مشکلات پرورش قارچ
مهمترین مشکلی که در مورد پرورش قارچ ممکن است پیش بیاید , وجود حشرات و بیماریهای مربوط به قارچ است که در صورت بروز میتواند حتی کل محصول را با ضرر روبرو کند.
اصلیترین بیماریهای قارچی که در طول دوره ممکن است به وجود بیاید , بیماریهای باکتریایی , بیماریهای قارچی و ویروسی است , که باعث میشود کیفیت قارچ تا حد زیادی کاهش یابد و باعث بدشکل شدن قارچها یا لک و خالدار شدن آنها بشود و همین موضوع باعث پایین آمدن کیفیت قارچها میشود.
بهطور کاملتر بیماریهای قارچی شامل موارد زیر است:
بیماریهای قارچی:
ورتیسیلیوم، مایکوگن، دنبلان، کپک تارعنکبوتی و انواع کپکها.
بیماریهای باکتریایی:
لکه قهوهای باکتریایی
ویروسی:
ویروس
بیماری های قارچ
بیماری های قارچ
بیماری های قارچ
نکته مهم: در رابطه با بیماریهای قارچ دکمه لازم است بدانید که درصورتیکه این آفات و بیماریها به قارچها وارد شد هیچ راهی برای مقابله دیگر وجود ندارد , پس بهتر است قبل از آلوده شدن بستر و قارچها حتماً به این موارد دقت کنیم تا احتمال بروز این مشکلات را به حداقل برسانیم.
بهترین راهحل کنترل و پیشگیری از آفات و بیماریهای قارچ دکمهای :
1- ضدعفونی سالنهای کشت پس از برداشت تا دوره کشت بعدی با بخار ۷۰-۷۲ درجه سانتیگراد به مدت ۱۲ ساعت
2- نصب توریهای بسیار ریز
3- ضدعفونی کف سالن و راهروهای منتهی به سالن کشت با فرمال ین ۲ درصد
4- جمعآوری قارچهای آلوده قبل از پاره شدن پرده ویل بهمنظور جلوگیری از انتشار اسپور های آلوده
5- تعبیه کفپوشهای آغشته به مواد ضدعفونیکننده در طول مسیر رفتوآمد کارگران
در بالا به مشکلات پرورش قارچ اشاره شد , در ادامه به مشکلات پرورشدهندگان قارچ اشارهای کوتاه میکنیم:
مشکلات تولیدکنندگان قارچ
1- فقدان امکانات بازاریابی
2- روند پیچیده دریافت وام بانکی
3- عدم در دسترس بودن امکانات آموزشی در همهجا
4- عدم دسترسی به کمپوست های باکیفیت
5- نرخ تجاری تعرفه برق
تولیدکننده گان بزرگ قارچ باید هزینه برق را با نرخ تجاری پرداخت کنند، در صورتی که کشت قارچ یک فعالیت کشاورزی است.
6- عدم وجود امکانات کافی برای پیش خنکسازی و ذخیرهسازی قارچ تازه
7- قیمت کنترل نشده بازار قارچ
8- هزینه حملونقل بالا
وسایل موردنیاز پرورش قارچ
- قفسهبندی
- رطوبت ساز پروانهای
- کولرآبی
- خرید سمپاش+پله+رطوبتسنج
- خرید فن+کانال
- متفرقه حدود
- و ... برخی وسایل دیگر که در طرح بهطور کامل آورده شده است.
آموزش پرورش قارچ
اگر بخواهیم بهصورت کلی به کار پرورش قارچ نگاه کنیم , میتوان گفت که پرورش قارچ کار سختی نیست ولی لازم است که ابتدا شما با این کار آشنایی داشته باشید و بعدازآن امکانات و زمینه لازم برای کشت قارچ را فراهم کنید.
طراحی سالن پرورش قارچ:
اکثر سالنهای پرورش قارچ دکمهای در ایران، دارای دیوارهای بتونی و کف موزاییک میباشند. لیکن برای واحدهای صنعتی از دیوارهای ساندویچ پنل که عایق هستند، استفاده میکنند.
برای سقف سالنها پلیت، تیرچهبلوک و یا بلوک همراه فوم بکار میبرند. معمولاً ابعاد سالنها را (۲۱-۱۸)× ۶ متر با ارتفاع ۴/۵ متر در نظر میگیرند که این ابعاد در واحدهای مختلف متغیر است. در سالن یک شیب ملایم به مقدار یک سانتیمتر از ابتدای سالن به انتهای آن و از کنارهها به سمت وسط سالن به مقدار ۲ سانتیمتر جهت جلوگیری از تجمع آب در زمان شستشوی کف، وجود دارد.
قفسهبندی سالن پرورش قارچ:
استفاده از عرض ۱۴۰ سانتیمتر و ۱۶۰ سانتیمتر در کشور ما مرسوم است که با سایز ۱۴۰ سانتیمتر، کار کارگر داخل سالن راحتتر است ولی اغلب از سایز ۱۶۰ سانتیمتر جهت افزایش سطح زیر کشت استفاده میکنند. البته با توجه به وضعیت عرض سالن و محدودیتهای هر محل باید جداگانه طراحی شود.
فاصله بین طبقات ۶۵ تا ۷۰ سانتیمتر مناسب است که کار کارگران راحتتر باشد و اختلاف حدود ۲۰ سانتیمتر طبقه اول از کف سالن جهت شستوشو و نظافت در پایان هر مرحله کاری، لازم است.
در تولید قارچ، جنس قفسهبندی بسته به میزان هزینهای که برای آن در نظر گرفته میشود، متفاوت است؛ سازه پروفیل ساختمانی با آهن سیاه، لوله و پروفیل صنعتی را میتوان برای قفسهبندی در نظر گرفت.
معمولاً از سازه لوله به دلیل هزینه نسبتاً مناسب نسبت به روشهای دیگر، استقامت و مقاومت نسبت به روشهای دیگر به علت نوع سازه و همچنین شکلپذیری بهمراتب بیشتر استفاده میشود.
یک نمونه قفسه بندی سالن پرورش قارچ
در کل پرورش قارچ از 6 مرحله تشکیلشده است :
1- تهیه کمپوست
2- مرحلهی ریسه دوانی در کمپوست
3- ریسه دوانی در خاکپوششی
4- هوادهی
5- باردهی
6- برداشت
بهطورکلی زمان لازم برای ثمر دهی قارچها 12 هفته و یا 3 ماه است . درصورتیکه سالن پرورش را بهدرستی تجهیز کرده باشید و از کمپوست مناسب استفاده کرده باشید , بازده شما بعد از پایان دوره پرورش بین 20 الی 25 درصد خواهد بود.
دوره برداشت قارچها معمولاً یک دوره 7 تا 10 روزه است .
بعد از پایان دوره برداشت لازم است که حتماً سالن ضدعفونی شود تا از هرگونه میکروب و آلودگی پاک شود , با این کار احتمال آلودهشده و بروز بیماری در دوره کشت بعدی کاهش مییابد.
نکته مهم: به این موضوع توجه داشته باشید که در مورد پرورش قارچ پیشگیری از بروز بیماری , بهترین راه برای مقابله با آفات و بیماریهای قارچ است.
نتیجهگیری
*** توجه : این طرح توسط شرکت الماس طرح البرز تهیه و نگارش شده است و هر گونه کپی برداری از طرح و مطالب سایت حرام و غیر قانونی است و پیگرد قانونی دارد.
|