توسط سمیه ملکی
8-23-2023 4:35:29 PM
طرح توجیهی کاشت گوجه فرنگی -دانلود رایگان طرح توجیهی احداث گلخانه گوجه فرنگی
طرح توجیهی تولید گوجه فرنگی گلخانه ای
با توجه به شرایط اقلیمی کشور و خشک سالی های اخیر مطمئنا کشت و کار دیگر به صورت سنتی قابل توجیه نسیت.
از این رو می رود تا کشاورزی های سنتی و عموما پرهزینه و کم درآمد جای خود را به کشاورزی مدرن و پیشرفته و مکانیزه بدهد که هم از نظر اقتصادی و هم از نظر مدیریت بهینه منابع طبیعی قابل توجیه و ارزیابی است.
خوشبختانه در سال های اخیر اقدامات خوبی در زمینه آبیاری تحت فشار و بارانی نمودن زمین های زراعی صورت گرفته است.
با این حال همه ساله شاهد کشت محصولاتی مانند هندوانه هستیم که با توجه به قیمت نهایی آن ،نه از نظر اقتصادی و نه از نظر کشاورزی قابل توجیه نیست.
بهتر است کشاورزان ومسئولان به این نکته توجه داشته باشند که منابع آب زیر زمینی که در اختیار کشاورزان قرار می گیرد رایگان و نامحدود نیست و روزی به اتمام خواهد رسید آبی که هم اکنون به صورت رایگان یا با قیمت ناچیز صرف تولید محصولات بی مصرفی مانند هندوانه می شود ، طی میلیون ها سال در بستر زمین جای گرفته و اکنون تنها با گذشت 25 سال دو سوم مقدار آن مصرف شده است.
در پی این این موضوع و همچنین کاهش بارش های جوی برای بقای کشاورزی ما مجبوریم هر چه زود تر روش کشت و کار خود را تغییر دهیم
یکی از راهکارهایی که برای این موضوع ارایه شده است کشت و کار به صورت گلخانه می باشد.
از مزایای گلخانه می توان به افزایش تولید تا 10 برابر هوای آزاد اشاره کرد به عنوان مثال اگردر هوای آزاد 2 کیلوگرم گوجه فرنگی در هر متر مربع برداشت شود همین میزان در کشت گلخانه ای برابر 20 کیلو گرم خواهد بود.
از دیگر مزایای گلخانه می توان به موارد زیر اشاره کرد
2- تولید بیش از یك محصول در سال (كه در مورد خیار تولید سه بار در سال و همچنین در مورد گوجه فرنگی تولید دو بار در سال ممكن می باشد )
3- افزایش كیفیت محصول تولیدی (كه با كنترل دقیق و بهتر آفات و بیماری ها با روش های كنترل بیولوژیكی و كاهش مصرف سموم كه باعث افزایش كیفیت محصول و افزایش صادرات و حفظ محیط زیست می شود )
4- صرفه جویی در مصرف آب (با روش آبیاری تحت فشار )
5- استفاده از اراضی غیر قابل كشت با سیستم هیدرو پونیك (مانند گلخانه های پرورش سبزی در كیش )
6- عدم وابستگی تولید به شرایط محیطی و امكان بازار یابی مناسب و تنظیم برتامه كشت مطابق با نیاز بازار (مثلا در مورد خیار طوری برنامه تنظیم شود كه زمان برداشت اواخر اسفند ماه باشد )
7- تداوم كار و تولید محصول در تمام فصل های سال با توجه با امكان كنترل عوامل محیطی و تنظیم شرایط مورد نیاز گیاه
8- ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای جوانان و كار آموختگان كشاورزی و استفاده از اوقات فراغت كشاورزان در فصل های پاییز و زمستان .
مقدمه
گوجه فرنگی از جمله صیفیجاتی است که به دلایل فراوان کشت آن قابل صرفه است. زیرا این محصول در غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و آنجا که به صورت اصلی وجود ندارد به صورت رب گوجه باعث خوشمزگی غذا میشود. به همین دلیل است که در کشت گوجه فرنگی واریتههایی در نظر گرفته شده است که دقیقا با شرایط مصرف گوجه فرنگی مطابق است.
گوجه فرنگی ریز در اندازههای ۵ تا ۲۰ گرمی و همینطور گوجه فرنگیهایی با اوزان تا ۲۵۰ گرم تولید شده است که به خاطر استفاده از تکنیکهای جدید علاوه بر مقاومت بالا در برابر بسیاری از ویروسها و بیماریها استعداد دوام و تازگی را تا مدت طولانی دارا میباشد. شایان ذکر است که علاوه بر تنوع شکل و اندازه رنگهای زرد و نارنجی به کمک گوجه فرنگیهای قرمز آمده است.
انواع کشت گوجه فرنگی
حال که تصمیم گرفتهاید در گلخانه خود بذر گوجه فرنگی را کشت کنید قبل از هر چیز باید بدانید چه نوع بذری را انتخاب و تهیه نمائید. بذر گوجه فرنگی را بر اساس نحوه مصرف آن میتوان تقسیم بندی نمود زیرا این میوه را به صورت تازه خوری ، رب ، سس یا کنسرو میتوان مصرف نمود. به همین منظور اولین تقسیم بندی بر اساس تازه خوری و صنعتی میباشد. در حال حاضر در ایران برای کشت گوجه فرنگی در گلخانه تنها از ارقام تازه خوری استفاده میشود.
دومین تقسیم بندی بر اساس همرسی استوار است. که به سه دسته همرس ، غیر همرس و بینابین تقسیم میشود. معمولا در گلخانههای ایران از واریتههای غیر همرس در برداشتهای طولانی مدت و از واریته بینابین در مناطقی که مدت برداشت کوتاهتر است استفاده میشود. سومین تقسیم بندی بر اساس وزن میوه است. امروزه برای مصرف تازه خوری گوجه فرنگی از گوجه چری با وزن ۵ تا ۲۰ گرم تا گوجههایی به وزن ۲۵۰ گرم استفاده میشود. ناگفته نماند که هر چه وزن گوجه فرنگی سنگینتر باشد مدت بیشتری برای رسیدن به باردهی نیاز دارد.
مثلا گوجه چری که حدود ۵ تا ۲۰ گرم است پس از نشاء حدود ۶۰ روز برای برداشت محصول نیاز دارد. به تازگی در بازار تولید واریتههای دیگری پا نهاده است که کلاستر نام دارد. اصولا چیدن میوه به صورت خوشهای به اصطلاح کلاستر خوانده میشود. با پیشرفت تکنولوژی در تولید بذر واریتههایی به بازار معرفی شده است که در برابر نماتد یا ویروسهایی که در منطقهای فعال هستند مقاومت داشته و میتوان با توجه به مشکلات موجود ارقام مورد نظر را انتخاب نمود.
طول دوره جوانه زنی
طول دوره جوانه زنی تا ظهور برگهای لپهای در سطح خاک معمولا ۶ روز است و از ۴ تا ۶ هفته نشاء آماده انتقال به زمین اصلی است. برای اینکه بذر گوجه فرنگی بتواند به خوبی جوانه زده و رشد نماید تا زمان رشد مطلوب بوته بهتر است آن را در محل خزانه نگهداری نمود که هم در استفاده از امکانات گلخانه بتوان صرفه جویی کرد و هم گیاه بتواند در ابتدا رشد خوبی داشته باشد.
به همین منظور قسمتی از گلخانه را برای گلدانهای نشاء در نظر گرفته و یا محلی را برای خزانه انتخاب میکنیم انتخاب گلدان مناسب که حجم ریشه درون آن به خوبی فعالیت کند حائز اهمیت است. دما رطوبت نور فاصله بوتهها نقش مهمی در رشد یک گیاه سالم در خزانه را دارد. برای مثال سطحی برابر ۱۰×۱۰ سانتی متر برای هر بوته باید در نظر گرفت. ضمنا باید از محلهایی استفاده کرد که کاملا ضد عفونی شده و آفات و بیماریها در محل نشاء موجود نباشد.
دمای مناسب
بهترین دما برای جوانه زنی ۳۰ درجه سانتیگراد میباشد و بعد از جوانه زنی دما را تا ۲۴ درجه در مواقع روز و ۱۸ درجه در هنگام شب تقلیل میدهیم. با توجه به اینکه بیشترین فعالیت ریشهها در عمق ۳۰ سانتیمتری خاک میباشد قبل از انتقال نشاءهای گوجه فرنگی به زمین اصلی باید بسترهای مناسب که تا عمق ۸۰ سانتیمتری قابلیت نفوذ ریشه را داشته باشد محیا نمود.
در این صورت باید علفهای هرز را پیش از انتقال نشاء حذف و پاکسازی نمود و بخصوص از دو گیاه سس و گل جالیز نباید غافل گردید که این دو مشکلات فراوانی را برای گیاه ایجاد مینمایند. بهتر است با رویت سس یا گل جالیز آنها را از کنار بوته جدا کرده و پاکسازی نمود آنگاه مواد آلی و کودهای شیمیایی را در اندازه مناسب و با راهنمایی آزمایشگاههای خاک شناسی تدارک دیده و استفاده نمود. بهترین Ph برای گوجه فرنگی 5.5 تا 6.8 میباشد.
به شما پیشنهاد می شوداز فیلم آموزشی کشت گوجه در گلخانه بازدید نمایید
هرس
هرس به منظور ایجاد تعادل بین رشد بوته شاخ و برگ و مقدار ریشه و میوه است. به همین منظور بوته گوجه فرنگی را تا زمانی که به ۳۰ سانتیمتری نرسیده است هرس نمیکنیم و اجازه میدهیم رشد خود را انجام دهد زمانی که ارتفاع بوته به ۳۰ سانتیمتری رسید اولین هرس را انجام میدهیم. این هرس شامل حذف گلها و شاخههای فرعی است. پس از انجام این مرحله هرس در تمام طول رشد بوته تمام شاخههای فرعی را حذف میکنیم و در کشتهای کوتاه مدت بعد از رسیدن بوته به ارتفاع ۳۰ سانتیمتری بوته را به صورت دو شاخه به نخهای مهار میبندیم. با انجام این کار دیگر نیازی به پایین کشی بوته نیست. بر اساس تجارب کیفیت و میزان محصول بوتهای که پایین کشیده شده است بهتر و بیشتر است.
بدیهی است پس از رسیدن این دو شاخه به ارتفاع مفید گلخانه جوانه انتهایی آن را حذف میکنیم تا گلهای موجود در بوته به میوه تبدیل شود. پس از برداشت محصول این بوتهها از گلخانه حذف شده و زمین برای کشت بعدی آماده میشود. البته کشاورزان با تجربه جهت همسان کردن اندازه میوهها بر اساس بضاعت گیاه و نوع واریته گلها و یا میوههای اضافی بر روی خوشه را هرس میکنند و به تعداد مشخصی از گلها اجازه میدهند تا به میوه برسند. گوجه فرنگی گیاهی است اتوگارد که معمولا قبل از باز شدن گل تلقیح گل صورت گرفته است. به همین دلیل به ندرت میتوان در شرایط خاص تلقیح خارجی را در آن مشاهده نمود.
تلقیح
در فضای گلخانه هیچ گونه عامل محرکی مانند باد و یا حشرات برای تلقیح وجود ندارد برای رفع این مشکل میتوان به چند طریق عمل کرد. اول استفاده از زنبورهای مخصوص که عمر آنها فقط یک فصل است و عمل لقاح را باعث میگردد. دوم استفاده از ویبراتورهای برقی است که در هر دو یا سه روز یکبار با لرزش خوشهها عمل لقاح را صورت میدهد. راه سوم این است که میتوان در کشت زمستانه از هرمن تلقیح کننده استفاده نمود. و بالاخره راه چهارم این است که با ایجاد شک در سیمهای مهار و یا ضربه مستقیم بر روی گلها باعث گرده افشانی یا در نهایت عمل تلقیح گردیم. نکته حائز اهمیت در عمل تلقیح گلهای بوته گوجه فرنگی دمای موجود در گلخانه میباشد که باید بین ۲۰ تا ۲۵ درجه بوده و رطوبت آن نیز کم باشد.
زمان تلقیح
بهترین زمان برای این کار بین ساعات ۱۱ تا ۲ بعد از ظهر میباشد که فضای گلخانه از رطوبت کمتر و دمای بیشتری برخوردار است به همین خاطر امکان تلقیح در دمای ۲۸ تا ۳۰ درجه کاهش مییابد و در دمای ۱۳ تا ۱۵ درجه امکان تلقیح وجود ندارد و عدم تلقیح گل ریزش گل را در پی خواهد داشت. به هر حال پس از تلقیح گل میوه بین ۱۸ تا ۳۵ روز زمان لازم دارد تا قابل برداشت باشد. و حالا بوته گوجه فرنگی به زمان ثمر دهی خود رسیده و در این مرحله باید به گونهای برخورد نمود که حداکثر برداشت را کسب کرد.
زمانی که برگهای نزدیک به هر خوشه میوه چیده میشود میوه امکان بهتری برای رنگ گیری پیدا میکند. نکته قابل ذکر دیگر اینکه بدیهی است ۵۰ درصد خوشه میوه رنگ بگیرد و ۵۰ درصد دیگر از حالت سبز بودن تغییر رنگ داده و رفته رفته قرمز خواهد شد. بنابراین در صورتی که نیمی از خوشه واریته کلاستر به رنگ نهایی در آمده باشد میتوان ان را چید و به بازار عرضه نمود. چنانچه مسافت مزرعه تا بازار کم باشد و نیمه سبز خوشه فرصت رنگ پذیری نداشته باشد میتوان از محلی که دمای آن گرمای مناسبی جهت تغییر رنگ گوجه دارد استفاده نمود. در صورتی که واریتهها به صورت کلاستر و یا همرس نباشد بهتر است گوجههای رسیده را در زمان خاص خود برداشت کرد. مسلما اندازه گوجه فرنگی هر چقدر درشتتر باشد زمان تبدیل گل به میوه و رسیدن آن هم طولانیتر خواهد بود.
امروزه بسیاری از کشاورزان به خاطر تقاضای مناسب مصرف کننده تمایل زیادی به کشت گوجههای چری دارند و این به دلیل میزان باردهی فراوان رنگهای قرمز صورتی و زرد و شکلهای مختلف آن است که باعث قیمت بالای این واریته شده است. زمانی که بوتهها به سقف مفید گلخانه میرسند لازم است برگهای پائین را هرس نمود و اگر نخها به صورت قرقرهای به سیم آویزان است میتوان با باز کردن ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتر از نخ قرقره در یک جهت نخها را روی سیم حرکت داده که این عمل باعث میشود ساقه از پائین روی بستر و یا شاسیهای مخصوص قرار گیرد و انتهای بوته در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتیمتری سقف مفید گلخانه برسد. این روش به کشت دراز مدت مربوط میشود.
طرح توجیهی کشت گوجه فرنگی گلخانه ای
آخرین ویرایش طرح (زمستان 1395)
شناسنامه طرح
1-عنوان فعاليت: |
پرورش گوجه گلخانه ای |
2-ظرفيت : |
300 تن گوجه |
3-مجري طرح: |
نام خود را بنویسید |
4-محل اجرا : |
نام شهر خود را بنویسید |
5-اشتغال طرح : |
5 |
6-سرمايه ثابت طرح : |
6439.18 |
7-سرمايه گذاري کل طرح : |
6692.16 |
8-ميزان زمين طرح : |
3000 |
9-ميزان زمين بنا : |
|
10-ميزان تسهيلات مورد نياز : |
4040.60 |
11-نوع تسهيلات : |
وام |
12-نقطه سربه سر توليد : |
44.75 |
13-مدت برگشت سرمايه : |
3.23 |
14-نرخ بازدهي سرمايه : |
64.93 |
این طرح هم همانند دیگر طرح های سایت دارای جداول زیر می باشد.
ظرفیت طرح توجیهی گلخانه
محل اجرای طرح
سرمایه گذاری کـل
سهم آورده متقاضی
سهم تسهیلات
دوره بازگشـت سرمایه طرح توجیهی گلخانه
اشتغالزایی طرح توجیهی گلخانه
توجیه اقتصادی
سرمایه گذاری ثابت
الف – 1 ) زمیـن مورد نیاز برای احداث گلخانه
الف – 2 ) محوطه سازی
الف – 3 ) ساختمانها
الف – 4 ) ماشینآلات
الف – 5 ) تاسیسات
الف – 6 ) وسایل نقلیه
الف – 7 ) تاسیسات اداری
الف – 8 ) هزینههای قبل از بهرهبرداری
هزینه های جاری
ب – 1 ) مواد اولیه و نهاده های تولید
ب – 2 ) حقوق و دستمزد
ب – 3 )هزینه نگهداری و تعمیرات
ب- 4 ) هزینه استهلاک
ب- 5 ) سوخت و انرژی
ج – فروش
برآورد هزینه های عملیاتی و غیر عملیاتی
استهلاک هزینه های قبل از بهره برداری
هزینه فروش و اداری ( معادل 2% فروش سالانه)
سود ویژه قبل از کسر مالیات
محاسبه دوره برگشت سرمایه
محاسبه نقطه سر به سر ( در 100% تولید )
حقوق و دستمزد
سوخت و انرژی
تعمیر و نگهداری
توزیع و فروشاستهلاک قبل ازبهره برداری
پیش بینی نشده
محاسبة کارمزد وام
کارمزد سالانه
اصل تسهیلات
جدول بازپرداخت اصل و کارمزد تسهیلات
اصل بازپرداخت تسهیلات
فرمت فایل : doc ورد + pdf
تعداد صفحات: 22 صفحه
موارد بالا در جدول هایی به صورت کامل آورده شده و همه اطلاعات بروز و ویرایش سال تحصیلی 95 می باشند.
در صورت هرگونه سوال و راهنمایی با بخش پشتیبانی تماس بگیرید.
>>ما بروز بودن طرح ها را 100 % تضمین می کنیم.<<
در صورتی که پروژه ای می خواهید که در سایت ما موجود نیست فقط کافیست با ما تماس بگیرید در اسرع وقت برای شما آماده می کنیم.
|