تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

هزینه راه‌اندازی پرورش زالو - درآمد پرورش زالو چقدر است؟

زالوها از دسته نرم‌تنان آبزی هستند که در شالیزار و مرداب‌ها زندگی می‌کنند این کرم‌های حلقوی شباهت زیادی به کرم‌های خاکی دارند. خواص پزشکی و طبی این جانداران سبب گردیده که پرورش آن‌ها در اکثر نقاط جهان همه‌گیر شود و حتی سر از مطب و کلینیک‌های زیبایی دربیاورد.
با توجه به آینده‌ی بازار مصرف مطلوب این آبزی پرطرفدار، سرمایه‌گذاری در این بخش برای دستیابی به سود مناسب با صرف کمترین هزینه و کمترین زحمت امری معقولانه و منطقی به نظر می‌رسد.

هزینه راه‌اندازی پرورش زالو


وسوسه درآمد بالای پرورش زالوی طبی سبب گردیده علاقه‌مندان زیادی به فکر اخذ مجوزهای لازم از سازمان شیلات و نظام‌مهندسی برای راه‌اندازی یک مزرعه پرورش زالو باقابلیت کار در مقیاس‌های دلخواه بیفتند. در همین راستا لازم دانستیم پیرامون پرورش این آبزی برای پرورش‌دهندگان عزیزی که قصد ورود به این عرصه رادارند اشاره‌ای به هزینه راه‌اندازی پرورش زالو داشته باشیم تا بتوانند با دیدی باز کسب‌وکار خود را آغاز کنند. امید است که برای دوستان عزیز رضایت‌بخش واقع گردد.

برای پرورش زالو چه امکاناتی لازم است؟
راه‌اندازی مزرعه پرورش زالو می‌تواند سودآور باشد مشروط بر این‌که امکانات لازم برای رشد و تکثیر این آبزی درمانگر فراهم گردد. امکانات لازم برای پرورش زالو با توجه به نوع و چگونگی پرورش آن متفاوت است .

به همین دلیل برای آشنایی بیشتر با این امکانات به شرح روش‌های پرورش زالو می‌پردازیم:
1- پرورش زالو در بطری: در این روش زالوها را در بطری‌های شیشه‌ای نگهداری و پرورش می‌دهند. این نوع از پرورش مختص مکان‌های بسته و مناطقی است که ازنظر جایگاه و فضا محدودیت دارند. از مهم‌ترین مزیت این روش تولید زالو در خارج از فصل و مدیریت آسان‌تر به دلیل پرورش کنترل‌شده‌ی آن را می‌توان نام برد؛ اما این روش دارای عیوبی همانند هزینه بالا به دلیل استفاده از بطری‌های شیشه‌ای و عدم تکثیر نیز می‌باشد؛ که پرورش آن را با محدودیت‌هایی همراه ساخته است. برای پرورش بدین طریق می‌توان از سیستم باز و یا بسته بهره برد.
سیستم بسته مختص مناطقی است که شرایط آب و هوایی در آن به‌گونه‌ای است که نمی‌توان زالوها را به‌راحتی پرورش داد به همین جهت از سالن‌های سرپوشیده‌ای استفاده می‌کنند که دارای امکاناتی از قبیل دماسنج، رطوبت‌سنج، وسایل گرمایشی و سرمایشی و... برای کنترل محیط پرورشی هستند. در کشوری همانند روسیه که همواره پوشیده از برف و یخبندان است این سیستم بسیار کارایی دارد.
سیستم بعدی یعنی باز بیشتر در کشورهای واقع در جنوب شرق آسیا همانند چین و تایلند مشاهده می‌شود. شرایط پرورش و کنترل آن اعم از دما و رطوبت محیط اطراف کاملاً به‌صورت طبیعی صورت می‌گیرد.

پرورش زالو در بطری

2- پرورش زالو در آکواریوم: در این روش می‌توان زالوها را در یک محیطی مصنوعی پرورش و تکثیر نمود. از مزیت این روش کنترل حرکات و تغییرات رشد در آن است؛ و به‌راحتی می‌توان فاکتورهای دخیل در پرورش همانند دما را برای آن‌ها پیاده‌سازی نمود. این روش ازآنجایی‌که نیازی به امکانات گسترده‌ای ندارد و با توجه به فضای اشغال‌شده‌ی کم به‌راحتی می‌توان در منزل اجرا نمود. آکواریوم زالوها با توجه به گستردگی کار در مقیاس و ابعادهای گوناگونی ساخته می‌شوند؛ اما به‌طورکلی 1 متر طول، 40 سانتی‌متر عرض و 40 سانتی‌متر ارتفاع ابعاد آکواریومی است که برای پرورش زالو در نظر گرفته می‌شود.

پرورش زالو در آکواریوم


وسایل لازم جهت پرورش زالو: از مهم‌ترین وسایل لازم جهت پرورش زالو در آکواریوم می‌توان موارد زیر را نام برد:
•    مخزن یا همان محفظه شیشه‌ای آکواریوم.
•    پایه برای نگهداری مخزن.
•    دماسنج.
•    انواع وسایل فیلتراسیون.
•    پمپ هوا.
•    پمپ آب.
•    شلنگ اکسیژن.
70 درصد آکواریوم را از آب پر می‌کنند و برای جلوگیری از بیرون آمدن زالوها از آکواریوم، بایستی از درپوش مناسب که امکان تهویه در آن وجود دارد استفاده گردد. ازآنجایی‌که زالوها در محیط‌های تاریک به‌خوبی رشد می‌کنند در سالن‌هایی که آکواریوم زالو در آن قرار دارد بایستی از سیستم روشنایی پایین با شدت نور متغیر استفاده نمود.


3- پرورش زالو در وان: این مخازن که به‌صورت پلاستیکی هستند از مدیریت بهتری در مقایسه با دو روش قبلی برخوردار می‌باشند. این وان های پلاستیکی و یا پلی‌اتیلن به‌صورت مربعی، مستطیلی و گرد در بازار وجود دارند که بهترین نوع برای پرورش زالو نوع مستطیلی و مربعی با عمق مناسب هستند. همچنین این وان ها دارای دو مخزن خروجی جهت زهکشی می‌باشند.
پرورش زالو در وان یکی از کم‌هزینه و کم ریسک ترین نوع پرورش زالو است که برای افراد کم‌تجربه و کسانی که برای بار اول اقدام به پرورش می‌کنند می‌تواند مؤثر باشد. تعداد وان پلاستیکی برای پرورش زالو بستگی به میزان سرمایه اولیه، فضای مورد دسترس و... دارد؛ اما معمولاً در یک مخزن 1000 لیتری می‌توان حدود 5000 هزار زالو را پرورش داد.

پرورش زالو در وان


4- پرورش زالو در استخر: برای این امر می‌توان از استخرهای بتنی، خاکی و یا برزنتی بهره جست؛ که نوع بتنی آن پرکاربردتر از خاکی و برزنتی می‌باشد. در استخر بتنی به ازای هر مترمربع می‌توان 200 تا 500 زالو را پرورش داد. این شیوه به دلیل حجم و گستردگی بالای کار بیشتر در پرورش‌های صنعتی مورداستفاده قرار می‌گیرد. این‌چنین استخرهایی دارای ارتفاع 80، عرض 120 و طول 200 سانتی‌متر می‌باشند؛ که برای کف و دیواره‌ها از بلوک سیمانی و یا آجر استفاده می‌کنند.
5- پرورش زالو در آبگیرهای طبیعی: نحوه نگهداری و پرورش آن‌ها کاملاً به‌صورت طبیعی انجام می‌گیرد؛ و رشد و تکثیر آن‌ها کاملاً وابسته به محیط است. این روش پرورش برای افرادی که قصد راه‌اندازی مزرعه پرورش رادارند جوابگو نیست زیرا زادآوری آن‌ها سالی یک‌بار صورت می‌گیرد و درنتیجه راندمان تولید و تکثیر در آن پایین است.

پرورش زالو در استخر

وسایل لازم جهت پرورش زالو:

در پرورش زالو از وسایل و تجهیزات گران‌قیمتی استفاده نمی‌گردد اما از مهم‌ترین وسیله‌هایی که در تمام روش‌ها برای تولید و تکثیر زالو به‌کاربرده می‌شود عبارت‌اند از:
 دماسنج.
 رطوبت‌سنج.
   PH متر
   دستگاه TDS یا سنجش سختی آب و دستگاه‌های تصفیه آب.
   مه پاش دستی.
 دستگاه اکسیژن ساز.
 انواع وسیله‌های گرمایشی و سرمایشی (همانند کولر، بخاری، فن، آبگرمکن و...).
 سیم‌کشی ولوله کشی.
 ظروف تغذیه.
 مش پشه‌بندی (توری).
 خط کش مخصوص اندازه‌گیری سایز زالوها.
 لباس کار، دستکش لاتکس.
 و...

 

وسایل لازم جهت پرورش زالو

قیمت تجهیزات پرورش زالو:

قیمت تجهیزات پرورش زالو با توجه به نوع گستردگی کار (ازنظر خانگی و یا صنعتی بودن)، کیفیت تجهیزات و روش‌های پرورش و تولید متفاوت است. برای پرورش زالو به شیوه خانگی لازم به‌کارگیری تجهیزات گران‌قیمت و تخصصی نمی‌باشد بنابراین هزینه‌ها محدودتر می‌شوند؛ اما در پرورش صنعتی به دلیل بالا بودن حجم کار به تجهیزات تخصصی و باکیفیتی نیاز است که مسلماً هزینه‌های پرورش را هم چند برابر می‌کند.
بنابراین به افرادی که قصد ورود به این حرفه رادارند توصیه می‌شود قبل از اقدام به امر پرورش زالو با افراد متخصص مشورت کنند. شرکت‌های زیادی وجود دارد که با در اختیار گذاشتن لیستی از قیمت تجهیزات با توجه به نوع کیفیت و مرغوبیت به مشتریان خود خدمت‌رسانی می‌کنند؛ و اگر پرورش‌دهنده به دنبال تهیه تجهیزات باقیمتی مناسب باشد می‌تواند با کارشناسان این شرکت‌ها در ارتباط باشند.

سود پرورش زالو در منزل:
یکی از مهم‌ترین مزیت صنعت زالو امکان پرورش آن در محیط‌های محدود همانند منزل است. گرچه سود حاصل از پرورش زالو در منزل کمتر از پرورش صنعتی آن می‌باشد اما ازآنجایی‌که هزینه‌های پرورش و سرمایه اولیه موردنیاز پایین‌تر است میزان سودی که از این روش به دست می‌آید برابر میزان هزینه‌ای است که صرف انجام این کار می‌گردد. به‌عنوان‌مثال با صرف هزینه‌ای بالغ‌بر 20 الی 30 میلیون تومان در یک فضای 20 مترمربعی می‌توان 4 الی 5 هزار قطعه زالوی طبی را پرورش و یا تکثیر نمود؛ که 60 درصد از این هزینه برای خرید زالو و مابقی برای تجهیزات و تغذیه به‌کاربرده می‌شود؛ و تقریباً 100 درصد هزینه‌ای که می‌شود سود خالص از فروش زالوها عاید پرورش‌دهنده می‌گردد.

درآمد پرورش زالو چقدر است؟
عدم نیاز به تجهیزات و امکانات گسترده برای پرورش و همچنین نیاز تغذیه‌ای کم سبب گردیده که سرمایه موردنیاز و میزان هزینه راه‌اندازی پرورش زالو پایین باشد؛ و این خود از منظر اقتصادی یک مزیت به‌حساب می‌آید چراکه سود خالص بیشتری را برای پرورش‌دهنده به ارمغان می‌آورد.
در همین راستا، آنچه درآمد حاصل از پرورش زالو را تحت تأثیر قرار می‌دهد حجم کار، چگونگی تولید، میزان سرمایه پرورش‌دهنده، نحوه بازاریابی و فروش و... می‌باشد. اگر تولید به‌منظور زادآوری و تکثیر زالو باشد گرچه امری زمان‌بر است و ممکن است که حدود 2 الی 3 سال بازگشت سرمایه به طول بکشد اما درآمد حاصل از فروش آن در مقایسه با پرورش زالو که طول دوره آن 6 الی 8 ماه است از سوددهی بالاتری برخوردار می‌باشد.
و اما تجربه پرورش‌دهندگان دراین‌ارتباط نشان می‌دهد که اگر پرورش زالو به‌درستی و با اصول علمی صورت گیرد درآمدی برابر و یا حتی بالاتر از میزان هزینه‌ای که صرف گردیده دارد.

درآمد پرورش زالو


کلام پایانی:
برخلاف آنچه به نظر می‌رسد پرورش زالو امری آسان نیست و برای به دست آوردن نتیجه مطلوب نیاز به‌صرف زمان به همراه کسب تجربه کافی دارد. این حرفه زمانی به سود واقعی می‌رسد که پرورش‌دهنده تمام فنون کار را آموخته باشد که این خود نیاز به زمانی 1 الی 2 ساله دارد؛ اما زمانی که این فعالیت به ثمر بنشیند پرورش‌دهنده صاحب یک صنعتی اقتصادی با صرف هزینه پایین و درآمدی عالی است.

 

طرح توجیهی پرورش زالوی طبی pdf+doc نگارش 1402

 

نویسنده

سمیه ملکی

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران