تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

طرح توجیهی گوسفند رومانف چندقلوزا سال97

طرح گوسفند چندقلوزا-رومانف

یکی از روش‌های پرورش گوسفند که از دیرباز در بین مردم سراسر جهان مرسوم بوده، پرورش و نگهداری به روش داشتی است. هدف در سیستم داشتی نگهداری از گوسفندان ماده به‌منظور تکثیر و تولید بره در تمام طول سال است. اما نگهداری از گوسفند داشتی امروزه به دلایل مختلف ازجمله گران تمام شدن هزینه‌های نگهداری قطعاً از توجیه اقتصادی مطلوبی برخوردار نیست مگر درصورتی‌که بتوانند در طی هر زایمان بیش از یک بره زایش داشته باشند در این صورت است که می‌توان با فروش بره‌های بیشتر به سود مورد دلخواه خود رسید. برای رسیدن به این هدف لازم است که از نژادهایی استفاده کرد که از استعداد دوقلو و یا چندقلوزایی برخوردار باشند مانند نژاد روسی رومانوف که در هر زایمان قادر است بیش از دو بره را متولد کنند. 
پس دامداران عزیز اگر می‌خواهید از پرورش میش داشتی به کسب درآمد برسید بایستی از نژادهای چندقلوزا استفاده نمایند که قطعاً با توجیه اقتصادی مناسبی همراه خواهد بود. 

طرح توجیهی گوسفند چندقلوزا

مزایای استفاده از گوسفند چندقلوزا

گوسفندهای داشتی برخلاف پرواری تا زمانی که تولید اقتصادی داشته باشند یعنی ازنظر تولید بره، شیر و ...، در گله نگهداری می‌شوند.
و به‌تبع آن هزینه‌های نگهداری به‌خصوص بحث خوراک هم افزایش می‌باید. برای این‌که نگهداری از این نوع دام‌ها برای دامدار به‌صرفه باشد لازم است که بخشی از سال را به مرتع بروند تا نیازهای تغذیه‌ای آن‌ها از این طریق برطرف گردد.
اما متأسفانه به دلیل چرای بی‌رویه در سال‌های اخیر، تخریب و کم بودن مراتع، مجوز چرای مرتعی در بسیاری از مناطق داده نمی‌شود پس دامدار مجبور است که از شیوه تغذیه دستی استفاده نماید که با توجه به گران بودن نهاده‌های دامی این امر ممکن است که با ضرر و زیان برای یک پرورش‌دهنده همراه گردد. پس در این‌چنین شرایطی عاقلانه‌ترین روش برای سود بردن از این حرفه استفاده از گوسفندان چندقلوزا است. چراکه دامدار همان هزینه‌ای را که صرف نگهداری یک میش تک قلوزا می‌کند می‌تواند صرف یک میش چندقلوزا نماید با این تفاوت که تعداد بره بیشتری را به دست خواهد آورد و این یعنی سودی چند برابری. 
 
طرح پرورش گوسفند رومانف
 
رشد روزافزون جمعیت و نیاز به منابع پروتئینی یکی دیگر از دلایل استفاده از گوسفندهای چندقلوزا است. به‌طورقطع تک قلوزا بودن گوسفندان جوابگوی نیاز مردم به گوشت قرمز نخواهد بود و تنها راه افزایش تعداد دام در مدت‌زمان کم، استفاده از گوسفندان چند قلوزا است  
بهترین نژاد گوسفند چندقلوزا
در دنیا نژادهای گوسفند زیادی پراکنده هستند که هرکدام از آن‌ها دارای استعدادهای گوناگونی است برخی شیری، گوشتی، پوستی و برخی هم از آن‌ها ازنظر تولید و تکثیر بره دارای استعداد هستند که به آن‌ها نژادهای چندقلوزا گفته می‌شود. و بنا به دلایلی که به آن‌ها اشاره شد امروزه در سرتاسر دنیا مورد توجه و پرورش قرارگرفته‌اند. 

از بهترین نژاد گوسفند چندقلوزا می‌توان گوسفند رومانف را نام برد.

خاستگاه این نژاد کشور روسیه است که همچنان به‌صورت خالص مانده است. و ازنظر چندقلوزایی دارای استعداد فوق‌العاده‌ای است به‌گونه‌ای که آخرین رکوردی که این نژاد از خود بر جای گذاشته 9 بره در یک زایمان بوده است. بر اساس شواهد موجود میانگین چندقلوزایی در این نژاد 289 درصد است. وزن میش‌های بالغ رومانف بین 70 الی 80 و قوچ این نژاد برابر است با 80 الی 90 کیلوگرم. از دیگر ویژگی گوسفند رومانف بلوغ زودرس آن‌ها است، این نژاد در 3 الی 4 ماهگی به سن بلوغ می‌رسند. 
 
از دیگر نژاد گوسفند چندقلو‌‌زا خارجی می‌توان به سافولک اشاره نمود. میانگین دوقلو زایی این نژاد 160 درصد است. وزن میش‌ها بین 75 الی 95 و قوچ‌ها بین 125 تا 135 کیلوگرم است. از ویژگی های برجسته این نژاد رشد سریع بره‌ها در مقایسه با سایر نژادها است. 
از گوسفندهای چندقلو‌زا ایران هم می‌توان اشاره به نژاد افشاری نمود. این نژاد یکی از بهترین گوسفندهای داخلی است که علاوه بر میانگین چندقلوزایی بالا در هر زایمان که به‌عنوان میش داشتی مورداستفاده قرار می‌گیرد از وزن گیری و تولید گوشت خوبی نیز برخوردار است که از بره‌های نر آن جهت پرواربندی به کار گرفته می‌شود. از دیگر نژادهای داخلی که رکورد چندقلوزایی را به ثبت رسانده‌اند می‌توان نژاد قشقایی، نژاد کردی، نژاد سنجابی و نژاد مهربان را نام برد.
گوسفند رومانف
 
پارامترهای تأثیرگذار بر روی چند فرایند قلوزایی کردن گوسفندان
1- عوامل ژنی: به‌جرئت می‌توان گفت که عوامل ژنی، اولین پارامتر تأثیرگذار بر روی چندقلوزایی گوسفندان به شمار می‌رود. همان‌طور که پیش‌تر نیز اشاره گردید برخی از گوسفندان به‌طور ذاتی دارای ژن چندقلوزایی هستند. همچنین علاوه بر چندقلو‌زا بودن میش‌ها، وجود ژن نر نیز می‌تواند میزان چندقلوزایی را تحت شعاع خود قرار دهد. 
2- تغذیه: این عامل هم می‌تواند میزان چندقلوزایی را تحت تأثیر خود قرار دهد. دامداران با استفاده از آن می‌توانند میش‌ها و قوچ‌های خود را برای جفت‌گیری بهتر تقویت نمایند. در همین ارتباط اصطلاحی به نام فلاشینگ وجود دارد، که یک روش تغذیه‌ای کارآمد جهت بالا بردن نرخ بره زایی است. این جیره در بازه زمانی 1 الی 2 هفته قبل، حین و بعد از جفت‌گیری به میش و قوچ داده می‌شود. غذایی که در این دوره در اختیار دام قرار می‌گیرد ازنظر انرژی، پروتئین و سایر ریزمغذی دارای تفاوت‌هایی با جیره سایر دوره‌ها است. فلاشینگ درواقع سبب ایجاد یک شوک بر روی فرایند تخم‌گذاری در میش و یا تولید اسپرم در قوچ می‌شود که نتیجه آن می تواند بالا رفتن راندمان بره زایی باشد. 
3- سن: بر اساس نتایج به‌دست‌آمده میش‌هایی که در سن پایین‌تر هستند یعنی میش‌های جوان در مقایسه با میش‌های مسن‌تر میزان دو و یا چندقلوزایی در آن‌ها کمتر است. 
4- تزریق هورمون: تزریق هورمون فولیکولی یاسرم مادیان آبستن از دیگر راهکارهای افزایش راندمان تولیدمثلی است که سبب افزایش تعداد و کیفت تخمک‌گذاری در گوسفند ماده می‌شود. 
و سایر موارد. 

جایگاه گوسفند رومانف

چگونگی راه‌اندازی واحد پرورش گوسفندان چندقلوزا

دامداران عزیز اگر بعد از تهیه و مطالعه طرح توجیهی گوسفند چندقلو‌زا حساب‌وکتاب کردن میزان سرمایه خود به این نتیجه رسیدید که بایستی این دام را پرورش دهید اولین قدم تهیه یک مکانی مناسب برای پرورش آن‌ها است. 
برای پرورش گوسفند چندقلو‌زا می‌توان از 3 جایگاه استفاده نمود: 
1- جایگاه باز، 
2- 2- جایگاه نیمه‌باز 
3- 3- جایگاه بسته.
 اما به‌طورکلی هر جایگاهی که برای دام در نظر گرفته می‌شود بایستی یکسری شرایط داشته باشد تا این حیوان بتواند حداکثر تولید و یا قدرت ژنتیکی را برای تولید (بره، شیر و ...) از خود بروز دهد این شرایط عبارات از:
• راحتی دام در جایگاه
• حداقل رسیدن آسیب به دام مانند لیز خوردن، کوفتگی و لنگش و ...
• کاهش احتمال ابتلا به انواع بیماری‌ها
• محافظت از دام‌ها در برابر جریانات و ناملایمات آب و هوایی (باد، باران نور خورشید و ...)
• راحتی دام به هنگام تغذیه 
• و... 
جایگاه گوسفند چندقلوزا
برای پرورش گوسفندان چندقلو‌زا نیاز به تجهیزاتی همانند آخور، آبشخور، آسیاب، میکسر، علوفه خردکن، دستگاه پشم‌چین، حمام ضد کنه و ... است. 
بعدازاین که توانستید جایگاهی مناسب برای گوسفندان چندقلو‌زا فراهم آورید حال نوبت به خرید آن‌ها است. برای داشتن گوسفندان چندقلو‌زا می‌توان به چندین روش عمل نمود:

1- استفاده از میش نژاد هترو

2- استفاده از میش نژاد هومو

3- استفاده از قوچ نژاد هترو 

4- استفاده از قوچ نژاد هومو

قوچ نژاد هومو
اگر میش‌های شما از نژادهای بومی هستند می‌توانید آن‌ها را با قوچ‌های چندقلو‌زا هترو زیگوت و یا هموزیگوت تلاقی دهید. اگر میش‌ها را با قوچ‌های هترو تلاقی دهید امکان این‌که بره‌های متولدشده دارای ژن چندقلوزایی باشند 50 درصد است، یعنی این‌که اگر 20 بره داشته باشید 10 راس آن‌ها حامل ژن چندقلوزایی هستند. و اگر میش‌های بومی و معمولی را با قوچ‌های همو تلاقی دهید همه بره‌های متولدشده دارای این صفت خواهند بود. گر چه قیمت خرید قوچ همو در مقایسه با هترو چند برابری گران‌تر است اما سود حاصله از آن‌هم قطعاً بیشتر خواهد بود. 

توجیه اقتصادی پرورش گوسفند چندقلوزا

افرادی که قصد راه‌اندازی و پیاده‌سازی طرح توجیهی گوسفند چندقلو‌زا دارند با این سؤال مواجه می‌شوند که آیا پرورش این نوع از گوسفندان صرفه اقتصادی دارد؟ خوب در این مقاله ما به شما پیشنهاد می‌کنیم اگر قصد این کار رادارید بهتر است که به‌طور مصمم طرح خود را پیاده‌سازی نمایید، درست است که خرید گوسفندهای اصلاح‌شده چندقلو‌زا در مقایسه با گوسفندهای ساده قیمتی چند برابری دارند و باید سرمایه اولیه بیشتری را برای راه‌اندازی دامداری خود صرف کنید اما این را هم در نظر بگیرد که سود حاصله به خاطر تعداد بیشتر بره هم چند برابر خواهد بود. همچنین میش‌های چندقلو‌زا سالی بیش از یک‌بار نیز زایش دارند و این یعنی درآمدی بیشتر. 
 

نویسنده

سمیه ملکی
قیمت:   20000تومان

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران