توسط سعید ایزدی
4-29-2020 9:28:05 PM
طرح توجیهی جوجه محلی-بومی
طرح توجیهی جوجه محلی:
پرورش مرغ محلی و یا بهاصطلاح مرغ بومی از دیرباز در مناطق روستایی و عشایر نشین کشورمان مرسوم بوده، اما چند سالی است که شرایطی به وجود آمده تا این حرفه بتواند در تمام نقاط کشور آنهم در حجم بالا پرورش داده شود. و به نظر میرسد که در این زمینه توانسته موفق عمل نماید و جایگاهی برای خود بهعنوان یک شغل پربازده پیدا کند.
طرح توجیهی جوجه محلی(بومی)
به لطف پیشرفتهایی که درزمینهٔ اصلاح ژنتیک صورت گرفته و با توجه به تلاشهای جهاد کشاورزی به جهت حفظ نژادهای بومی، مراکز پشتیبانی بسیاری تحت نظر معاونت بهبود امور دامی در سرتاسر کشور راهاندازی شده که به تولید و عرضه جوجه یکروزه محلی و تخم نطفهدار محلی میپردازند تا با پرورش جوجههای محلی به امر اشتغالزایی، بهبود اقتصاد، مباحث تغذیهای و ... کمک کنند. ازاینرو کارآفرینان زیادی خواهان پرورش جوجه محلی هستند تا از این طریق بتوانند هم زمینه اشتغال جوانان را فراهم نمایند و هم بتوانند به یک درآمدی قابلقبول دست یابند.
در همین رابطه لازم است که طرح توجیهی پرورش جوجه محلی بهمنظور بررسی همهجانبه میزان سود، درآمد، هزینه، سرمایه و ... نوشته شود تا کارآفرینان عزیز بتوانند با استفاده آن استارت کسبوکار خود را بزنند.
هدف از پرورش جوجه محلی:
هدف اصلی از پرورش جوجه محلی، تأمین نیازهای پروتئینی خانوار اعم از گوشت و تخممرغ است که با پرورش جوجههای یکروزه با استفاده از پسماندههای خانگی و یا کشاورزی میتوان به این مهم دستیافت. و بهنوعی از این طریق خانوار روستایی بتواند اقتصاد و امرارمعاش خود را بهبود ببخشند. همچنین جوجه محلی در سطح صنعتی و نیمهصنعتی نیز بهوفور مورد پرورش قرار میگیرد چراکه به دلیل ارگانیک بودن و طعم و مزه خاص گوشت و تخم آن از بازارپسندی خوبی برخوردار است ازاینرو مشتریان بسیاری خواهان مصرف محصولات این پرنده هستند.
مهمترین مزایا و دلایل پرورش جوجه محلی
1- مقاومت در برابر بیماریها:
یکی از مهمترین دلایل پرورش این نوع از طیور که با مزایای اقتصادی فراوانی برای پرورشدهنده میتواند همراه باشد، مقاومت در برابر عوامل بیماریزا است. درنتیجه درصد مرگومیر و میزان تلفات در میان آنها بسیار کمتر است. این موضوع سبب میگردد که سود حاصل از آن نیز بیشتر شود. همچنین طیور محلی قادرند که شرایط نامساعد محیطی را بهخوبی تحمل کنند و در هر آب و هوایی مقاوم باشند ازاینرو میتوان آنها را در هر منطقهای با هر نوع آب و هوایی پرورش داد.
2- عدم نیاز به سرمایه زیاد:
ازآنجاییکه این حرفه نیاز به سرمایه زیادی ندارد بسیاری از افرادی که میزان سرمایه پایینی دارند میتوانند از سود حاصل از پرورش جوجه محلی نیز بهره ببرند. برای پرورش و نگهداری از این نوع طیور نیازی به جایگاه و امکانات صنعتی نیست بلکه میتوان آنها را در حیاطهای خانگی روستا با کمترین امکانات و تجهیزات نیز پرورش داد.
3- کاهش هزینههای جاری:
گر چه طیور بومی در مقایسه با طیور تجاری ضریب تبدیل خوراک بالایی دارند که شاید بتوان گفت این خصوصیت یکی از مهمترین عیوب آنها بهحساب میآید اما بااینحال میتوان بخش گستردهای از خوراک آنها را از طریق پسماندهای خانگی تأمین نمود و همچنین میتوان آنها را در باغات و مزارع رها کرد تا از آفات و حشرات تغذیه کنند، این امر میتواند تا حد زیادی سود قابلتوجهی را برای پرورشدهندگان به ارمغان بیاورد. چراکه درصد بالایی از هزینههای جاری صرف خرید خوراک میگردد که وجود این مزیت سبب گردیده در بخش هزینههای جاری صرفهجویی شود.
کار پرورش جوجه محلی را از کجا میتوان شروع کرد؟
1- برای استارت پرورش جوجه محلی لازم است که شما میزان سرمایه خود را بررسی کنید اگر میزان سرمایه کمی دارید میتوانید از حجم کم و با حداقل امکانات شروع به کارکنید. پیشنهاد ما به شما این است که میزان سرمایه خود را با اهدافی که دارید هماهنگ و برنامهریزی نماید.
2- در مرحله بعد بایستی به فکر تهیه یک مکان و سرپناه برای نگهداری آنها باشید. جوجههای محلی گرچه پرندگانی مقاوم هستند اما وجود سرما یا گرما بر روی آنها تأثیر منفی میگذارد. برای پرورش مرغهای محلی، اسکان جوجهها در مکانهایی نظیر حیاط خانه، انباری، باغ و مزارع انتخاب مناسبی است.
3- میتوان از نژادهای اصلاحشده تخمگذار و گوشتی استفاده کنید. اینکه نژاد تخمگذار انتخاب شود یا گوشتی این بستگی به اهداف شما پرورشدهندگان دارد. نژادهای گوشتی بومی معمولاً دارای وزن گیری قابل قبولی هستند و همچنین نژادهای تخمگذار از تولید تخم مناسبی برخوردار میباشند.
4- تجهیزات پرورشی از دیگر کارها یست که میبایست نسبت به خرید آن اقدام نمود، مرغان بومی برخلاف طیور صنعتی به امکانات و تجهیزات گرانقیمتی نیاز ندارند و اگر کمی خلاقیت داشته باشید بهراحتی میتوانید آنها را تهیه کنید. آبخوری و دان خوری که به جهت ریختن آبودان مورداستفاده قرار میگیرد از مهمترین ملزومات بهحساب میآیند که برای تهیه آنها میتوان از ته برش خورده دبهها، بشقابهای گود ملامین و ... استفاده نمود. همچنین اگر قصد پرورش مرغ تخمگذار دارید بایستی برای گله خود لانه تخمگذاری را نیز تهیه کنید تا در آنجا بتوانند بهراحتی تخمگذاری کنند. برای این امر هم میتوانید با صرف کمترین هزینه و با استفاده از تجهیزات ساده همچون سبد میوه لانههای تخمگذاری مناسبی را تهیه کنید.
5- رعایت اصول بهداشتی و ضدعفونی نمودن جایگاه از دیگر مواردی است که قبل از اقدام به جوجه ریزی بایستی در دستور کار خود قرار دهید. این امر میتواند خطر بیماریزایی و شیوع آن را به حداقل برساند. تا یک دوره جوجه ریزی ایدئال با کمترین میزان تلفات و مرگومیر را برای شما به ارمغان بیاورد.
راههای متفاوت برای کسب درآمد از پرورش جوجه محلی
بهطور یقین محصولات تولیدشده از این طیور تنها راه کسب درآمد شما بهحساب میآیند، اما به چندین شیوه میتوانید محصولات تولیدی خود را بهمنظور درآمدزایی بهتر به فروش رسانید:
1- فروش تخم: همانطور که میدانید تخممرغ محلی محصولی ارگانیک است و افرادی که بهسلامتی خود اهمیت میدهند طالب مصرف آن هستند که خوشبختانه تعداد آنها هم در کشور کم نیستند. قیمت این نوع تخممرغها در مقایسه با نوع ماشینی دو برابر است. اگر بازاریابی مناسبی را بهمنظور جلب نظر مشتریان انجام دهید قطعاً از فروش تخممرغها میتوانید به سود خوبی برسید.
2- فروش جوجه یکروزه: همزمان که شما مرغان بومی تخمگذار خود را در مزرعه و یا هرکجای دیگر پرورش میدهید میتوانید یک دستگاه جوجهکشی را در داخل مزرعه قرار دهید و تخمهای نطفهدار تولیدشده را در درون آن قرار دهید تا بعد از 21 روز سر از تخم بیرون آورند و شما آنها را بهعنوان جوجه یکروزه وارد بازار نماید.
3- فروش مرغ: یا اینکه میتوانید جوجههای یکروزه را نفروشید بلکه بهصورت مستقیم خودتان آنها را پرورش دهید و بعدازاین که به یک وزن و سن مشخصی رسیدند مثلاً بهصورت نیمچه 40 روزه و یا مرغ و خروسهای چندماهه، آنها را چند برابر قیمت طیور تجاری بفروشید که اتفاقاً این مورد یکی از بهترین روشها برای دستیابی به سودی ایدئال است.
4- فروش کود: از کود حاصله میتوان بهعنوان یک منبع دارای مواد مغذی برای مصارف کشاورزی و گل و گیاه استفاده نمود.
راهکارهایی جهت بیشتر شدن سود حاصل از پرورش جوجه محلی
یکی از بهترین راهکارها برای دستیابی به سود بیشتر این است که گله خود را از بهترین نژادها انتخاب کنید، نژادهایی که مقاومت در برابر بیماری از شاخصهی بارز آنها باشد. که البته متخصصان با استفاده از علم اصلاح نژاد، سویههایی را ایجاد نمودهاند که قادرند در مقابل بیماریها دوام بیشتری بیاورند. برای تهیه این نوع از جوجهها و همچنین انتخاب یک نژاد محلی مناسب بایستی آنها را از مراکز معتبر تهیه نمود.
مورد بعدی که میتواند نقش بسیار مهمی را در میزان سوددهی ایفا نماید داشتن تخصص، دانش کافی و تجربه در این زمینه است. پرورش طیور همانند بسیاری از حرفهها مستلزم داشتن تجربه و مهارت است.
پس شما پرورشدهندگان اگر میخواهید در این امر موفق عمل کنید و بتوانید به سود مورد دلخواه خود دستیابید باید نیازهای غذایی آنها اعم از انرژی، پروتئین، مواد معدنی و ویتامینی را از طریق خوراک برطرف کنید تا این پرندگان بتوانند حداکثر رشد و تولید خود را به نمایش بگذارند. که لازمه این امر برخورداری از دانش و تخصص کافی است چراکه عدم تعادل خوراک سبب میگردد پرنده بهطور اصولی به رشد خود ادامه ندهد و تولیدی چه ازنظر گوشت و چه ازنظر تخم آنطور که شایسته است نداشته باشد. همچنین عدم رعایت نکات مدیریتی، بهداشتی و .... ممکن است که سبب افزایش تلفات در میان گله گردد.
|