تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

چگونه بره را پروار کنیم ؟ | جیره غذایی پرواربندی بره

پرورش دام هایی همانند گاو و گوسفند که به عنوان عمده منابع تامین کننده گوشت قرمز در کشور هستند از بعد اقتصادی اهمیت فراوانی دارند. که اگر پرورش آن ها در شکل صنعتی انجام گیرد می تواند منافع زیادی به همراه داشته باشد. این دام ها نقش بسزایی در تولید گوشت قرمز جهت تامین نیاز های غذایی مردم دارند.
در بحث پروار بندی علاوه بر تولید گوشت قرمز باید به طعم و مزه آن هم دقت نمود از این رو استفاده از دام های جوان همانند گوساله، بره و یا بزغاله با رعایت اصول تغذیه ای، مسائل بهداشتی و مدیریتی برای پروار بندی توصیه می گردد. که در سال های اخیر پرورش و نگهداری از این دام های جوان مورد استقبال متقاضیان زیادی قرار گرفته است و با گذشت زمان به دلیل سود آوری این تولید، تعداد آن ها نیز در حال افزایش است.

چگونه بره را پروار کنیم ؟

 

طرح توجیهی پرواربندی بره 50 راسی 1400


در همین راستا می خواهیم درباره چگونگی پروار و چاق کردن دام های جوان همانند بره صحبت کنیم؛

علامت سوالاین که چه عواملی در چاق کردن و ازدیاد گوشت یک بره دخیل است؟

علامت سوالبرای داشتن یک دوره پروار بندی موفق رعایت چه نکاتی ضروری است؟

برای پاسخگویی به این سوالات پیشنهاد می کنیم که تا پایان این پست با ما باشید.

مهمترین مزیت پروار بندی بره:

•    ازدیاد گوشت به منظور رفع نیاز غذایی جامعه و کاهش میزان واردات آن.
•    کاهش تخریب مراتع.
•    ایجاد تعاونی های دامداری و ارائه تسهیلات به دامپروران.
•    اشتغال زایی و کاهش آمار بیکاری.

اصول پروار بندی بره:

برای انجام عملیات پروار بندی موفق نیاز به کسب یکسری عوامل اساسی است که مجموع آن ها اصول پروار بندی را تشکیل می دهند این عوامل عبارت اند از:
•    انتخاب دام مناسب برای شروع پروار بندی.
•    ایجاد جایگاه و تاسیسات مناسب منطبق با شرایط منطقه.
•    رعایت اصول صحیح تغذیه گوسفندان پرواری.
•    رفتار شناسی بره پرواری.
•    انجام امور بهداشتی بر روی بره ها.
•    داشتن نقدینگی و سرمایه مورد نیاز.
•    ارزیابی اقتصادی.
•    استفاده از تجارب دیگران.
•    و...
در این نوشته به برخی از مهمترین این موارد که دامپرور بایستی از آن ها اطلاع داشته باشد اشاره می گردد؛ شرح آن ها بدین صورت است:

اصول پروار بندی بره

انتخاب دام مناسب برای شروع پروار بندی:

در هنگام خرید بایستی بره ای را انتخاب کرد که از نظر اقتصادی مناسب باشد و نباید بره ها با هر قیمتی خریداری شوند. و به عبارتی دیگر تفاوت قیمت در هنگام خرید و فروش بایستی در نظر گرفته شود.
بهترین نژاد بره پرواری: در کشور ما نژاد های مختلف و متنوعی از دام های سبک وجود دارد که هر کدام از این نژاد ها بر اساس منطقه ای که در آن زندگی می کنند از نظر چثه، نوع بهره تولیدی (گوشتی، شیری و پشمی)، رنگ بدن، وجود دنبه یا عدم آن، اندازه سر و دست و پا، شکل پیشانی و بینی دارای تفاوت هایی می باشند.
برای شروع پروار بندی، انتخاب نژاد دام مناسب یکی از پارامتر های مهم موفقیت در پروار بندی است. در انتخاب بره پرواری بایستی به قابلیت و توانایی آن به لحاظ تولید گوشت توجه گردد. میانگین افزایش وزن بره پرواری به صورت روزانه در نژاد های مختلف بین 105 تا 215 گرم متغیر است. نژاد هایی همانند افشاری، قزل، شال، مهربان و ماکویی دارای بیشترین افزایش وزن و نژاد هایی همانند زل دارای کمترین میزان افزایش وزن روزانه هستند.

دام مناسب برای پروار بندی

سن و وزن بره پرواری:

به طور کلی بره های 3 ماهه با وزن 20 الی 25 کیلو گرم مناسب می باشند زیرا بره ها در این سن و وزن حداکثر رشد و چاق شدن را از خود بروز می دهند.


ایجاد جایگاه و تاسیسات مناسب منطبق با شرایط منطقه:

رساله ایجاد جایگاه در پروار بندی، فراهم نمودن یک مکان امن، راحت و بهداشتی برای بره های پرواری در طول دوره پرورش و نگهداری است. در ساخت جایگاه پروار بندی بره باید با توجه به شرایط آب و هوایی از مصالحی استفاده نمود که در مقابل شرایط نا مساعد جوی استحکام داشته باشند. همچنین زمینی که برای ساخت جایگاه مورد بهره برداری قرار می گیرد باید از زمین های مجاور بلند تر و یا هم سطح باشد تا از ورود آب های جاری به محل نگهداری بره ها جلوگیری گردد.
در طراحی و تقسیم بندی بخش های مختلف واحد های پروار بندی باید به نقشه و الگو های ارئه شده توسط معاونت امور دام و کارشناسان مربوطه توجه گردد.

جایگاه مناسب پروار بندی

انواع تاسیسات مورد نیازیک واحد پروار بندی بره عبارت اند از:

•    سالن پرورش بره (اصطیل)
•    محل گردشگاه (بهار بند)
•    آخور و آبشخور
•    انبار کنسانتره
•    انبار علوفه
•    ساختمان مسکونی


توصیه می گردد که نظافت محل استراحت و گردشگاه بره ها به طور منظم انجام شود و اصول بهداشتی تا حد امکان در آن ها رعایت گردد تا سلامت دام ها به خطر نیافتد.

رعایت اصول صحیح تغذیه گوسفندان پرواری:

در پروار بندی تغذیه مناسب، اصلی ترین عامل چاق کردن بره ها محسوب می گردد و توجه به این موضوع اساس موفقیت در امر پرورش دام ها به شمار می آید. لذا لازم است که به تغذیه و فرمول خوراک بره پرواری اهمیت بیشتری داده شود. و بهتر است که این امر زیر نظر کارشناسان و متخصصین تغذیه دام صورت گیرد.


برای بهتر شدن روند پروار بندی، به برخی از مهمترین موارد تغذیه ای بدین شرح توصیه می گردد:

1- جیره غذایی بره پرواری متشکل از مواد علوفه ای و کنسانتره ای می باشد، استفاده از علوفه و مواد خشبی همانند یونجه و انواع کاه در جیره برای پیشگیری از اختلالات گوارشی ( اسیدوز، نفخ و ...) است و به عنوان منبعی که تامین کننده مواد مغذی مورد نیاز باشد در جیره به کار گرفته نمی شود بلکه از کنسانتره برای این مهم استفاده می گردد.


2- در طی دوره پروار بندی به ویژه در پایان دوره بایستی به بیماری های گوارشی بره مانند اسیدوز و نفخ توجه بیشتری گردد. همچنین بهتر است که در ابتدای دوره بره ها را علیه آنتروتوکسمی که بر اثر تغییر سطح جیره (از علوفه به کنسانتره ) ایجاد می گردد واکسینه نمود.


3- اصولا یک بره پرواری خوب به ازای هر 4 کیلو خوراکی که مصرف می کند یک کیلو گرم گوشت تولید می کند، البته این میزان با توجه به نژاد بره و شرایط آب و هوایی منطقه متغیر است.


4- بهترین ترکیب جیره برای بره های پرواری : که بدین صورت پیشنهاد می گردد:


الف- علوفه: که شامل یونجه و کاه می باشد و این مواد به صورت مخلوط با کنسانتره در اختیار دام قرار می گیرد.
ب- کنسانتره: این مواد هم شامل انواع دانه ها (جو، ذرت، گندم، و ...)، انواع کنجاله ها (سویا، کلزا، تخم پنبه و ...)، تفاله خشک، مکمل های معدنی و ویتامینی است. در جیره بره پرواری 60 الی 70 درصد آن را کنسانتره و مابقی را علوفه تشکیل می دهد که این نسبت ها در طول دوره پرواری متغیر است.

علوفه و کنسانتره بره


5- برای تامین مواد معدنی و ویتامینی می توان از مخلوط های پیش آماده توسط کارخانه های خوراک دام تهیه و در جیره مورد استفاده قرار داد.


6- از زمانی که بره وارد دامداری می شود تا خاتمه پروار بندی هر گونه تغییر در سطح جیره باید به صورت تدریجی و مرحله ای صورت گیرد. به گونه ای که در ابتدای دوره پرواربندی میزان کنسانتره از 40 درصد به 60 الی 70 درصد در پایان دوره برسد.


7- تعادل و توازن جیره به منظور برآورده کردن نیاز های دام از نظر انرژی، پروتئین، مکمل های معدنی و ویتامینی در جیره از اهمیت زیادی برخوردار است و در صورت این عدم توازن، انرژی و سایر ریز مغذی ها برای تولید گوشت به درستی در اختیار دام قرار نمی گیرد و دام را با کاهش رشد مورد انتظار رو به رو می کند. همچنین موادی که در جیره مورد استفاده قرار می گیرند بایستی به گونه ای تنظیم گردد که حداقل هزینه را درپی داشته باشد و از طرفی اقلام آن به آسانی در دسترس دامدار قرار گیرد. لذا فرمولاسیون جیره بسیار مهم است و تنظیم آن بایستی زیر نظر کارشناس تغذیه و با حداقل قیمت تعیین گردد.


8- در دسترس قرار دادن آب سالم و کافی برای بره های پرواری.


9- هورمون رشد بره پرواری: مکمل رشد بره یکی از مهمترین مواد مورد استفاده در جیره های بره پرواری در دامداری های صنعتی می باشد. از مهمترین مزیت این هورمون ها برآورده کردن احتیاجات مواد معدنی و ویتامینی است. مصرف این مکمل ها سبب بالا رفتن راندمان رشد و مقاومت در برابر بیماری ها می شود.

رفتار شناسی بره پرواری:

دامپرور قبل از این که به بحث پروار بندی بپردازد بایستی از نیاز های فیزیولوژیکی و رفتار ی آن ها اطلاع کامل داشته باشد. رعایت برخی از نکات ساده و به ظاهر پیش افتاده ولی در عین حال مهم در این زمینه می تواند بسیار موثر و کاربردی باشد که با مدیریت آن ها می توان یک دوره پروار بندی موفقی را پشت سر گذراند.
•    گوسفندان و بره های پرواری در مقابل گرما بسیار حساس هستند و نسبت به آن به سرعت از خود واکنش نشان می دهند به گونه ای که با افزایش دما، میزان مصرف خوراک آن ها به شدت کاهش یافته که نتیجه آن رو به رو شدن دام با کاهش وزن است.
•    بره های بیمار سریع واکنش نشان می دهند، و الگوی رفتاری آن ها به ویژه به هنگام تغذیه و مصرف خوراک تغییر می کند. به عنوان مثال این بره ها کمتر خوراک می خورند و یا بیشتر تمایل به خوابیدن و استراحت دارند و یا با ایجاد سر و صدا جلب توجه می کنند.
•    خیس بودن کف جایگاه ممکن است که سبب سر خوردن و بروز مشکلاتی همانند لنگش و مشکلات سم گردد که رعایت اصول بهداشتی جایگاه در این زمینه توصیه می گردد.
•    و سایر موارد

چگونه بره را پروار کنیم ؟

نتیجه گیری کلی:

اگر پرورش و نگهداری از بره به درستی و با اصول صحیح پروار بندی صورت گیرد قطعا دام قادر است که حداکثر رشد و توان تولیدی خود را بروز دهد. و دستیابی دامدار به این هدف یعنی چاق شدن و افزایش وزن زنده دام، بدین معنی است که دامدار توانسته در امر پروار بندی موفق عمل نماید و این از نظر شاخص های اقتصادی برای پرورش دهنده بسیار ارزشمند است.

 

دانلود جیره آماده برای بره پرواری :
جیره بره پرواری 50 رأسی بر پایه کنسانتره و علوفه (یونجه+ کاه) جیره بره پرواری 50 رأسی بر پایه کنسانتره و علوفه (یونجه+ کاه)
 

جیره بره پرواری 50 راسی بر پایه کاه | جیره بره پرواری pdf جیره بره پرواری 50 راسی بر پایه کاه | جیره بره پرواری pdf

 

طرح توجیهی بره پرواری 200 راسی | سود بره پرواری در سال ۱۴۰۱

نویسنده

سمیه ملکی

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران