توسط سمیه ملکی
12-9-2019 1:59:23 AM
طرح توجیهی باغ انگور | هزینه احداث باغ انگور داربستی در سال 98
انگور (Grape)
انگور يکي از میوههای بسيار ارزشمند متعارف در سراسر جهان است. مصرف انگور در رژيم غذايي میتواند کمک زيادي به حفظ سلامتي انسان کند. درخت انگور بانام علمي VitisVinifera L از خانواده Vitaceae میباشد. مو (انگور) يکي از قديميترين گياهاني است که انسان کاشتن آن را آموخت. به محلي که مو يا درخت انگور بسيار در آن کاشته شود موستان يا تاکستان گفته ميشود. همانطور که از نام اين گياه پیداست، انگورها گياهان تاک هستند که در امتداد ساختار پشتيبان به سمت بالا رشد میکنند. واريتههاي انگور ازلحاظ رنگ حبهها به چهار دسته انگورهاي سبز، قرمز، سياه و زرد تقسيم میشوند. در ادامه به خواص این میوه مفید میپردازیم.
ميوه بهشتي و خواص آن
انگور میوهای بهشتی است و به دليل دارا بودن مواد مغذي زياد و آنتیاکسیدان برای سلامتی بسیار مفید است. در حقيقت بيش از 1600 ترکيب مفيد گياه در اين ميوه شناساییشده است. محتواي بالاي آنتیاکسیدان ممکن است از بیماریهای مزمن جلوگيري کند. بيشترين غلظت آنتیاکسیدانها در پوست و دانهها يافت میشود. انگور داراي ویتامینهای آ، ب، ث و همچنين داراي عناصر منيزيم، کلسيم، آهن، فسفر، پتاسيم و آلبومین میباشد. امروزه در طب درمانهای طبيعي از رژیمهای مختلف انگور استفاده میکنند؛ و این ميوه داراي مواد تشکیلدهنده آنتیاکسیدان، ضد سرطان، ضد آتروژن، ضد عفونت میباشد وبراي درمان بیماریهای يبوست، عوارض روماتيسم، کمخونی و حتی پيشگيري سرطان سودمند میباشد. بنابراين اين ميوه موردعلاقه مصرفکنندگان در سراسر جهان باوجود داشتن مواد مؤثر میتواند براي سلامتي بسیار مفيد باشد.
توليد انگور
انگور در تمام مناطق معتدل جهان ميرويد. بر اساس اعلام سازمان غذا و کشاورزي (FAO)، 75866 کیلومترمربع جهان به انگور اختصاص دادهشده است. مساحت اختصاص دادهشده به باغهای انگور حدود 2٪ در سال در حال افزايش است. ايران يکي از کشورهاي عمدهی تولیدکنندهی انگور است. کشور مایکی از سرزمینهای اوليه کشت انگور در جهان به شمار میرود و مردم ما درگذشته با روشهای کشت و توليد انگور آشنا بودهاند به همين دليل است که امروزه در اکثر نقاط ايران کشت انگور معمول میباشد. انگور مطمئناً میوهای چندمنظوره است. محصولاتي که امروزه از انگور به دست ميآيد عبارتاند از: انگور مجلسي، کشمش، آب انگور، سرکه، شيره انگور و ساير محصولات جانبي میباشد. اين ميوه به دليل مصارف مختلف ازلحاظ اقتصادي نقش مهمي براي باغدار و کشاورزان دارد. همچنین به دليل آسان بودن کاشت و پرورش اين ميوه، سطح زير کشت و ميزان توليد انگور نسبت به ساير محصولات باغباني بسيار چشمگير بوده است. بررسیهای اقتصادي نشان میدهد که محصول انگور و فرآوردههای آنکه شامل کشمش و شيره میباشد. بعد از پسته و خرما میتواند در رديف بزرگترین ارقام صادراتي کشور قرار گيرد.
نحوه پرورش انگور
ازآنجاکه درخت انگور درختي مقاوم میباشد در بسيارى شرايط قابلکشت است؛ اما هرچه شرايط و امکانات محلی که باغ در آن ایجاد میشود مناسبتر باشد هزینههای احداث و نگهداری باغ کمتر و تولید محصول اقتصادیتر خواهد بود. شرايط مندرج در زير بیانگر شرایط ایدئال کشت انگورمي باشند. درخت انگور ازجمله گياهاني است که با سيستم ریشهزایی قوي میتواند بهراحتی از مواد غذايي و رطوبت خاک استفاده کند. انگور میتواند در اغلب خاکها رشد کرده و محصول بدهد اما خاکهاي عميق با زهکشي خوب براي رشد آن بسيار مناسب هستند. تا حد امکان از خاکهاي سنگين فاقد زهکشي و خاکهاي همراه بانمک فراوان استفاده نشود. همچنین پي اچ مناسب براي کشت اين ميوه 7-5/5 میباشد. انگور آبوهوای معتدل با تابستانهای گرم، خشک و زمستانهای معتدل را ترجيح میدهد.
در اولين سال کاشت و احداث تاکستان، درختهای جوان احتياج بیشتری به آب و غذا دارند. لذا براي خاکهايي با درصد پايين مواد معدني و ضعيف بايد بهوسیله کودهاي شيميايي فسفات و پتاسيم اين مشکل را برطرف کنيم. توجه شود که ساخت داربست و يا تاکستان بايد قبل از کاشت انجام شود. فصل کاشت انگور به آبوهوای منطقه بستگي دارد. بهترين موقع براي کاشت در زمان خواب نهال انگور در اوايل بهار یا اواخر پاییز میباشد. متداولترین روش کشت انگور بهصورت جوي و پشته میباشد. هنگام کاشت چالهها را به عمق حدود ۵۰ سانتیمتر کنده و نهالها در آنها کشت میشود. در باغهاي بزرگ معمولاً نهالها بافاصله ۱۲۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر از يکديگر کاشته میشود. آبياري به نوع خاک و عمق، عمق ريشه از انگور و آبوهوا بستگي دارد. نياز آبي درخت انگور در آبياري قطرهای حدود 5-4 هزار مترمکعب براي هر هکتار در سال میباشد.
دستورالعمل احداث باغ انگور
ابتدا بايستي مواردي مانند شرايط آبوهوایي، انتخاب منطقه و خاک، انتخاب رقم، عوامل اقتصادي را بررسي کنيم. در سال اول کود دهی نکنيد مگر اينکه خاک مشکل داشته باشد. در سال دوم رشد بهآرامی کود دهيد. يک نوع انگور را انتخاب کنيد. همانطور که میدانید مانند هر گياهی، انواع خاصي از انگور در مناطق مختلف بهتر رشد میکند و طعمها و ظرافتهای مختلفي را نشان میدهد.
گياهاني را انتخاب کنيد که سالم و قوي به نظر میرسند و داراي یک سال سن هستند. انگور گياهی بلندمدت است که میتواند بين 50 تا 100 سال زندگي کند. بنابراين اطمينان حاصل کنيد که مکاني که انتخاب میکنید محل دائمي است که فضاي زيادي را براي انگورهاي آينده ايجاد میکند. انگورها در مناطقي شیبدار و تپهای که داراي زهکشي زياد و نور خورشيد است بهتر رشد میکنند. بسته به نوع انگورهايي که کاشت میکنید فاصله براي هر گياه متفاوت خواهد بود.
گياهان خود را بهخوبی آبياري کنید. انگورها آبسنگین يا باران را ترجيح نمیدهند، بنابراين بعد از اولين آبياري ميزان آب لازم را به آنها بدهيد. اگر منطقه شما باران زيادي ندارد، يک سيستم قطرهای را مستقيماً در ریشهها مستقر کنيد تا انگورها بهطور مرتب مقدار کمي از آب را دريافت کنند.
هرس کردن را فراموش نکنید. هرس يکي از جنبههای مهم مديريت تاک براي به دست آوردن عملکرد و کيفيت ميوه بهطور مداوم و مناسب در هر فصل از رشد است. هرس در اواخر پاييز يا زمستان قبل از شروع رشد انجام میشود.
هزينه احداث باغ انگور داربستي
طبيعت درخت انگور بالارونده است. در بسياري از مناطق کشور ما باغ داران هم چنان از سیستمهای سنتي استفاده میکنند درصورتیکه اگر از مزاياي سیستمهای داربستي کردن باغات انگور اطلاعات کافي داشته باشند و نتايج ساير باغ داران را در اين زمينه ببينند قطعاً نظر آنها تغيير خواهد کرد. در ادامه ما قصد داريم شمارا با اين مزايا آشنا کنيم.
مزاياي کشت داربستي بسيار زياد است؛ تسهيل در عمليات داشت و برداشت، کاهش هزينه کارگري، نفوذ نور بيشتر به داخل تاج بوتهها و تهويه بهتر و کاهش آفات و بیماریها، سهولت ورود ادوات مکانيزه، کاهش ضايعات ناشي از بارندگي در زمان برداشت، کاهش هزینههای مربوط به مديريت تاکستانها که درنتیجه باعث کاهش هزینههای توليد و افزايش بهرهوری میباشد.
انتخاب اين سيستم به شرايط آبوهوای هر منطقه بستگي دارد. سيم مورداستفاده میبایست گالوانيزه از نوع مرغوب و توان تحمل بار اضافهشده را داشته باشد. هنگامیکه تاکستان در زمين است، هزینههای اجراي تاکستان از سالبهسال بسيار قابل پیشبینی است. هرسال براي مزرعه 5،000 دلار در هر هکتار هزينه میشود. اين شامل تمام هزینههای کشاورزي میشود؛ و همچنين حدود 150 دلار در هکتار برای برداشت در نظر گرفتهشده است.
درآمد باغ انگور
تولید میوه انگور بسیار وابسته به اهداف فروش آن میباشد. انگور با تن به فروش میرسد و قیمتها از منطقه به منطقه ديگر و با توجه به انواع مختلف انگور میتواند متفاوت باشد.
ميزان برداشت انگور در هر هکتار (ميزان باردهي درخت انگور)
توليد محصول انگور از سال سوم عمر نهال شروع میشود و در زمان مناسب بايد عمليات برداشت انجام شود. انگور را در صورت لزوم برداشت کنيد. با برداشت چند انگور از مناطق مختلف و چشيدن آنها، رسيده بودن آن را تست کنيد. اگر انگور شيرين است، شروع به انتخاب کنيد زيرا آنها براي برداشت و خوردن آماده هستند.
رنگ و اندازه لزوماً نشانه خوبي از ميوه رسيده نيست. ميوه را فقط پس از طعم آن انتخاب کنيد و مطمئن باشيد که آماده است. ميزان برداشت انگور در هر هکتار به عوامل متعددي بستگي دارد. در باغهای مرغوب و در بهترين شرايط ميزان برداشت انگور ۵۰ تن در هکتار میباشد که هر درخت انگور ممکن است تا ۲۰۰ کیلوگرم انگور بدهد. همچنین اين ميزان توسط باغداران مختلف با توجه به شرايط در مناطق مختلف میتواند متفاوت باشد. به این نکته باید توجه شود که عملکرد بالاتر ممکن است کيفيت محصول را به طرز چشمگيري کاهش دهد.
تعداد درخت انگور در هکتار
تعداد درخت انگور در هکتار با توجه به فاصله و تراکم مورداستفاده براي کاشت درختان در يک تاکستان متفاوت میباشد. فاصله و تراکم درختان در تاکستان نیز میتواند با توجه به شرایط محیطی متفاوت باشد. اگر تاکها در فاصله 2 تا 3 متری کاشته شوند درنتیجه برای یک هکتار بیش از 1000 تاک موردنیاز است.
نتیجهگیری کلي
انگور يکي از میوههای بسيار ارزشمند در سراسر جهان است. این میوه دارای مواد مغذي زياد و آنتیاکسیدان است که میتواند برای سلامتی بسیار مفید باشد. با توجه به مصارف زیادی که این میوه دارد، در سراسر جهان پرورش داده میشود؛ بنابراین با توجه به چندمنظوره بودن این میوه و پرورش آسان آن میتواند ازنظر اقتصادی برای باغداران بسیار باصرفه و سودمند باشد.
خلاصه گزارش
1-عنوان فعاليت:
|
احداث باغ انگور -تاکستان و بخش تولید کشمش
|
2-ظرفيت :
|
10 هکتار
|
3-مجري طرح:
|
-
|
4-محل اجرا :
|
-
|
5-اشتغال طرح :
|
8نفر 1 نفربه صورت دائم و7 نفربه صورت پاره وقت
|
6-سرمايه ثابت طرح :
|
6802.19میلیون ریال-ششصد و هشتاد میلیون تومان
|
7-سرمايه در گردش :
|
341.46میلیون ریال-سی و چهار میلیون تومان
|
8-سرمايه گذاري کل طرح :
|
7143.65میلیون ریال-هفتصد و چهارده میلیون تومان
|
9-ميزان زمين طرح :
|
10000متر مربع
|
10-ميزان زمين بنا :
|
100متر
|
11-ميزان تسهيلات مورد نياز :
|
5714.92میلیون ریال- پانصد و هفتاد و یک میلیون تومان
|
12-نوع تسهيلات :
|
وام 5 ساله
|
13-نقطه سربه سر :
|
53.25%
|
14-مدت برگشت سرمايه :
|
8سال
|
15-نرخ بازدهي سرمايه :
|
28.17%
|
16-تورم :
|
30%
|
17-نرخ تنزیل :
|
18%
|
18-مدت اجرای طرح
|
10 سال از سال 1398-1399 الی 1408
|
فهرست مطالب موجود در طرح توجیهی احداث باغ انگور :
محل اجرای طرح
مشخصات متقاضیان
نوع فعالیت یا محصولات تولیدی
زمین مورد نیاز برای احداث باغ انگور
محوطه سازی
ساختمان سازی
ماشین آلات و تجهیزات (مشخصات فنی آنها )
تاسیسات عمومی و تجهیزات با مشخصات فنی
ارزش افزوده خالص و نا خالص و نسبت های آن:
مواد اولیه لازم برای باغ انگور داربستی
آب ،برق ،سوخت مصرفی
برآورد هزینه نگهداری از باغ
برآورد حقوق و دستمزد نیروی انسانی
برآورد هزینه ثابت
هزینه های سرمایه ای
هزینه قبل از احداث باغ
برآورد سرمایه در گردش
نحوه سرمایه گذاری کل برای احداث باغ انگور
برآورد هزینه استهلاک پس از اجرای توسعه :
هزینه تولید سالیانه
قیمت تمام شده
قیمت فروش
محاسبه نقطه سر به سر
درصد فروش در نقطه سربه سر
کل سرمایه گذاری سرانه
نرخ بازدهی سرمایه
دوره برگشت سرمایه
جدول باز پرداخت اقساط تسهیلات
*فایل ورد + pdf
*کل صفحات طرح 35 صفحه محاسبات مالی
*دقت کنید که طرح فقط محاسبات مالی است و بدون توضیحان متنی و مطالعه امکان سنجی
|