توسط سمیه ملکی
11-30-2019 10:04:09 PM
طرح توجیهی تولید جلبک اسپیرولینا 98 | پرورش جلبک اسپیرولینا در گلخانه pdf + doc
طرح توجیهی پرورش جلبک اسپیرولینا نگارش سال 98
معرفی طرح توجیهی جلبک اسپیرولینا
هدف از اجرای طرح توجیهی جلبک اسپیرولینا احداث یک گلخانه برای پرورش جلبک اسپیرولینا است و هدف تولید 1.5 تن جلبک اسپیرولینا فرآوری شده در این گلخانه می باشد. در این طرح گلخانه و استخر برای کشت جلبک و همچنین دستگاه ها و تجهیزات لازم در نظر گرفته شده اند و برآورد مالی از سود طرح بر اساس نرخ تورم 30 درصد در سال 98 محاسبه شده است.
جلبک اسپیرولینا
معمولاً وقتی اسم جلبک را میشنویم اولین چیزی که به ذهن ما خطور میکند تصوری از یک گیاهی سبزرنگ و مزاحم است که بر روی آب رودخانه، استخر و یا حتی حوضخانه چنبره زده است؛ اما جالب است بدانید که این ماده بهظاهر بیارزش و مزاحم دارای فواید و کاربردهایی است که در پی آن صدها شغل بهصورت مستقیم و یا غیرمستقیم ایجادشده است؛ و این موضوع سبب گردیده که جلبک بهعنوان یک محصول ارزشمند، وسیلهای جهت کسب درآمد در بسیاری از کشورها ازجمله ایران به شمار آید.
تاکنون بیش از هزاران نوع جلبک در دنیا شناساییشده است که هرکدام داری خواص، ویژگی و کاربردهای خاص خود میباشند؛ که طیف گستردهای از رنگها همانند سبز، قرمز، قهوهای، طلایی و سبز آبی را دربرمیگیرند.
در این طرح توجیهی قصد ما این است قدری درباره یکی از پرکاربردترین این جلبکها در عرصه غذایی، کشاورزی و پزشکی یعنی جلبک اسپیرولینا صحبت کنیم و با ارائه طرح توجیهی پرورش جلبک اسپیرولینا امید میرود اطلاعات آن برای افرادی که در این زمینه فعالیت میکنند و یا قصد شروع به این کار رادارند مثمر ثمر واقع گردد. همچنین طرح توجیهی پرورش جلبک اسپیرولینا ویرایش سال 98 را جهت دانلود با فرمن ورد و پی دی اف برای شما جهت دانلود قرار داده ایم.
جلبک اسپیرولینا چیست؟
اسپیرولینا نوعی جلبک از گروه سیانوباکتر هاست که به رنگ سبز آبی (سبز تیره) دیده میشود سیانو باکتریها تکسلولیهای پروکاریوت هستند که بهطور طبیعی در آبهای مناطق گرمسیری و نیمه گرمسیری و درزهای صخرههای سنگی زیست میکنند. این جلبکها بهصورت رشتههایی هستند که از طریق فتوسنتز به بقای خود ادامه میدهند و انرژی را در خود ذخیره میکنند. اسپیرولینا در محدوده PH زیستگاه قلیایی 3/8 تا 11 و دمای 20 درجه سانتیگراد حداکثر رشد را دارد.
خواص جلبک اسپیرولینا:
از این جلبک به دلیل خواص و فایدههای متنوعی که دارد استفادههای بسیار زیادی میشود:
1- خواص تغذیهای: اسپیرولینا به لحاظ برخورداری از درصد بالای پروتئین، املاح معدنی و سایر ریزمغذیها همانند یک سوپر فود قوی بهعنوان یک منبع و مکمل مواد مغذی در صنعت غذایی انسانی و دامی مورداستفاده قرار میگیرد. ترکیبات شیمیایی این جلبک حاکی از وجود پروتئین بالا، (حدود 50 تا 70 درصد از وزن خشک آن)، گلوکز، ساکاروز، گلیسرول، ویتامینهای نیاسین، تیامین، توکوفرول، پیش ساز ویتامین A (بتاکاروتن)، اسید فولیک، آهن و درصدی از گاما لینولئک اسید میباشد؛ و به دلیل همین ترکیبات مفیدی که دارد در صنعت غذایی، بهعنوان مکمل در رژیم غذایی انسانی به شکل قرص و پودر و مکمل غذایی در آبزیپروری، صنعت دام و طیور به کار میرود.
طبق آزمایشهایی که بر روی این جلبک صورت گرفته ترکیبات مواد مغذی آن شامل 65% پروتئین، 20% کربوهیدرات، 7% مواد معدنی، 5% چربی و 3% خاکستر میباشد. بدین ترتیب این جلبک به دلیل داشتن تعادل ترکیبات شیمیایی بهعنوان یک بهبوددهنده ارزش تغذیهای در صنایع غذایی به کار گرفته میشود. از مهمترین جلبکهای اسپیرولینای خوراکی که در صنعت غذایی مورداستفاده قرار میگیرند میتوان به دو جنس Spirulina و Arthrospira اشاره نمود.
2- خواص آنتیاکسیدانی: از جلبک اسپیرولینا به دلیل داشتن مواد آنتیاکسیدانی همانند توکوفرول (پیش ساز ویتامین E) و بتاکاروتن (پیش ساز ویتامین A) بهعنوان افزودنیهای خوراکی مورداستفاده قرار میگیرند.
3- خواص رنگدانهای: اسپیرولینا به دلیل داشتن رنگدانه فایکوسیانین بهعنوان یک رنگ دهنده طبیعی در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی به کار گرفته میشود. امروزه رنگهای طبیعی به دلیل نداشتن ترکیبات سمی در مقایسه بارنگهای سنتتیک از درجه مقبولیت بالاتری تری برخوردار هستند که اسپیرولینا بهعنوان یک منبع تأمینکننده رنگ طبیعی گزینه مناسبی برای جایگزینی رنگهای سنتتیک بهحساب میآید. اسپیرولینا پلاتنسیس از معروفترین جلبکی است که برای این امر مورداستفاده قرار میگیرد.
4- خواص پاکسازی پوست: این جلبک به دلیل غنی بودن از کلروفیل قادر به جذب سموم و فلزات سنگین از روی پوست میباشد و به داشتن پوستی شفاف، نرم و لطیف کمک میکند. به همین دلیل بهعنوان یک پاککننده طبیعی پوست بدن در صنایع آرایشی و بهداشتی استفاده میگردد.
5- خواص درمانی: یکی از خواص اسپیرولینا داشتن اسید چرب گاما لینولئیک است که این اسید چرب نقش مهمی در کاهش و مبارزه با التهابات بدن و همچنین درمان بیماریهای پوستی همانند اگزما دارد.
علاوه بر موارد ذکرشده میتوان از خواص جلبک اسپیرولینا برای مصارف زیر استفاده نمود.
تهیه کود کشاورزی.
منبع انرژی (سوخت بیودیزل).
تهیه هیدروژن.
تولید دارو.
تولید انواع ماسکهای آرایشی – بهداشتی.
تصفیه فاضلاب.
پاکسازی هوا از دیاکسید کربن.
جذب پسماند کودها از مزارع.
تهیه خوراک دام- طیور- آبزیان.
استخراج روغن برای مصارف صنعتی.
استخراج آگار.
اسپیرولینا غذای مقوی دام طیور ماهی و کود عالی گیاهان کشاورزی
اهمیت اقتصادی پرورش جلبک اسپیرولینا:
با توجه به خواصی که برای این جلبک ذکر گردید و نقشی که در صنایع مختلف بهویژه صنعت غذایی دارد اهمیت پرورش آنهمانند یک معدن طلا از ارج و ارزش اقتصادی مطلوبی برخوردار میباشد. علیرغم اینکه تولید تجاری آن در کشورهای ژاپن، تایلند، تایوان، هند، ایتالیا، آمریکا و مکزیک سالهاست که آغاز گردیده و این کشورها توانستهاند با بهکارگیری کاربردهای وسیع آن از تجارت این موجود ارزشمند تحولات اقتصادی شگرفی را در کشورشان ایجاد نماید، تاکنون هیچگونه بهرهبرداری و استفاده مفید و قابلقبول در جهت پیشبرد اهداف اقتصادی در کشور ایجاد نشده است.
با شناخت هر چه بیشتر و پی به خواص عدیده آن بایستی به اسپیرولینا بهعنوان یک محصول استراتژیکی که میتواند سهم بسزایی از صادرات تولیدات غیرنفتی را به خود اختصاص دهد نگریست تا بخشی از صادرات جهانی فرآوردههای حاصل از این جلبک در اختیار کشورمان قرار گیرد.
به دلیل اهمیت اقتصادی پرورش جلبک اسپیرولینا، اخیراً مطالعات و تحقیقات گستردهای در کشور برای توسعه این صنعت ایجادشده است. یک شرکت دانشبنیان تحت نظر پارک علم و فناوری اقدام به پرورش جلبک در شیراز کرده است.
طرح توجیهی جلبک اسپیرولینا نگارش سال 98 و دارای فایل doc و pdf می باشد.
در این شرکت حدود 56 نوع جلبک مختلف تولید و تکثیرشده که بیشتر این جلبکها تولیدشده بومی استانهای فارس، هرمزگان و بوشهر میباشند. مؤسسان این شرکت میخواهند در افقی 5 ساله تعداد جلبکهای خود را تا هزارتا افزایش دهند. جلبکهای موجود در این شرکت قابل پرورش و استفاده در صنایع غذایی، آبزیپروری، دامپروری، بهداشتی و آرایشی هستند؛ که با توجه به ظرفیت استخری که برای این منظور در نظر گرفتهشده 4 و نیم تن سالانه جلبک از آن برداشت میشود. به گفته کارشناسان این شرکت، جلبک اسپیرولینا به دلیل استقبال بیشتر آن بهویژه در صنعت غذایی از درجه محبوبیت بالاتری برخوردار است و بیشترین تولید این شرکت را به خود اختصاص داده است.
پرورش صنعتی جلبک:
برای تولید انبوه جلبک اسپیرولینا از روش صنعتی استفاده میگردد. برای پرورش جلبک بدینصورت میتوان از دو روش کشت استفاده نمود: الف – سیستم کشت باز با استفاده از استخر و حوضچهها ب – استفاده از سیستم کشت فتو بیور اکتیو.
در سیستم اول در مقیاسهای تجاری از آن استفاده میگردد اما عیب این روش بازدهی کم، نفوذ نکردن نور به اعماق و احتمال آلودگی آن با گونههای نامطلوب جلبکی است که ممکن است سبب چالشهای اقتصادی در این روش گردد اما در کنار این معایب دارای مزیتی است که مزید صرفه اقتصادی آن شده و آنهم ارزان بودن و نیاز به سرمایه پایین برای ساخت و احداث آن میباشد.
در سیستم کشت فتو بیور اکتیو میتوان پرورش یکگونه خاصی از جلبک را برای مدتی طولانیتر ادامه داد. از این سیستم میتوان در تولید انبوهی از جلبکها بهره برد. فتو بیور اکتیوها به دو صورت روباز (حوضچهای) و بسته (ستونی لولهای) ساخته میشوند. از مهمترین ویژگی این روش نور رسانی بهینه به این سیستم است که سبب میشود پروسه فتوسنتز بهخوبی طی گردد.
پرورش جلبک در گلخانه:
برای پرورش جلبک اسپیرولینا میتوان از محیطهای محصورشده همانند فضاهای گلخانهای بهره لازم را برد. در این روش، تولید جلبکها در حوضچههای کمعمق در فضای گلخانه صورت میگیرد. یکی از مهمترین اصول پرورش جلبک بدین روش کنترل پارامترهای محیطی همانند دما و نور است. نور که برای پرورش جلبک اسپیرولینا و عمل فتوسنتز بسیار حیاتی است بایستی بهگونهای تنظیم گردد که جلبکها بتوانند حداکثر رشد خود را بروز دهند. برای تأمین نور کافی علاوه برتابش خورشید میتوان از لامپهای فلورسنت هم استفاده نمود. همچنین در ارتباط با رشد و تکثیر اسپیرولینا کنترل دما بسیار مهم است زیرا این جلبکها در یک محدوده دمایی خاص قادر به رشد و تولید هستند که بهترین رنج دمایی برای اسپیرولینا دمای 20 تا 40 درجه سانتیگراد میباشد. دمای بالا و یا پایینتر از محدوده سبب کاهش و یا توقف رشد در جلبک اسپیرولینا میگردد.
درآمد پرورش جلبک:
پرورش جلبک یک صنعت نو پا اما بسیار پرکاربرد است؛ که همین فواید و کاربردهای این جاندار باعث شده که فرآوردههای بهدستآمده از آن از بازار مصرفی خوبی برخوردار باشند تا پرورشدهنده از حین حیث دغدغه و نگرانی نداشته باشد. از طرفی دیگر ریسک پایین کار و عدم نیاز به هزینه و سرمایه بالا سبب گردیده که پرورش جلبک در ایران از درآمدزایی و سودآوری قابلقبولی برای پرورشدهنده برخوردار باشد.
بر اساس تجربههای بهدستآمده از پرورشدهندگان این جلبک، هر مترمربع بین 100 تا 200 هزار تومان سوددهی دارد که در مقایسه با کشت محصولاتی همانند خیار بسیار مناسب است. همچنین قیمت جلبک اسپیرولینا در بازار برای مصارف دام و طیور حدود 300 هزار تومان و برای مصارف انسانی چیزی حدود دو برابر این قیمت به فروش میرسد.
کلام پایانی:
با توجه به پتانسیل و ظرفیت ایران ازنظر موقعیت محیطی (شرایط آب و هوایی پرورش)، نیروی انسانی (درصد بالای بیکاری) و دوره تحریم بودن کشور، سیاستگذاری و تمرکز بر روی گسترش این صنعت نو میتواند یک گزینه ایده آل برای درآمدزایی و کاهش آمار بیکاری در بسیاری از افراد جامعه گردد.
فهرست مطالب موجود در تولید جلبک اسپیرولینا 98:
برآورد هزینه لازم برای تهیه زمین تولید جلبک اسپیرولینا
برآورد محوطه سازی
برآورد هزینه ساخت و ساز و یا تعمیر ساختمان
برآورد هزینه خرید و لیست ماشین آلات و تجهیزات
برآورد تاسیسات عمومی و تجهیزات (تاسیسات)
برآورد وسایل حمل و نقل
برآورد مواد اولیه زمین تولید جلبک اسپیرولینا
برآورد آب ،برق ،سوخت
برآورد هزینه تعمیرات ونگهداری
برآورد حقوق و دستمزد کارگر
برآورد هزینه ثابت
برآورد هزینه های سرمایه ای
برآورد هزینه قبل از بهره برداری
برآورد سرمایه در گردش
برآورد نحوه سرمایه گذاری کل زمین تولید جلبک اسپیرولینا
برآورد محوطه سازی
درصد فروش در نقطه سربه سر
برآورد سود و زیان ویژه
برآورد سرمایه ثابت سرانه
برآورد کل سرمایه گذاری سرانه
برآورد نرخ بازدهی سرمایه
برآورد دوره برگشت سرمایه
برآورد درصد فروش در نقطه سربه سر
برآورد ارزش افزوده خالص و نا خالص و نسبت های آن
طرح توجیهی جلبک اسپیرولینا نگارش سال 98 و دارای فایل doc و pdf می باشد.
تعداد صفحات 35 صفحه
*** توجه : این طرح توسط شرکت الماس طرح البرز تهیه و نگارش شده است و هر گونه کپی برداری از طرح و مطالب سایت حرام و غیر قانونی است و پیگرد قانونی دارد.
خرید آنلاین
|