توسط سمیه ملکی
5-15-2020 10:28:06 PM
آموزش پرورش بوقلمون | نکات مهمی درباره پرورش بوقلمون + اصول پرورش بوقلمون برای سود دهی بیشتر
آموزش پرورش بوقلمون | نکات مهمی درباره پرورش بوقلمون + اصول پرورش بوقلمون برای سود دهی بیشتر
مصرف گوشت بوقلمون در بسیاری از کشور های اروپایی و آمریکایی به دلیل برآورده کردن بخشی از نیاز های پروتئینی و مواد مغذی مورد نیاز بدن، رو به گسترش است. در سال های اخیر در کشور ما نیز مصرف گوشت بوقلمون رواج یافته و آمار ها حاکی از افزایش مصرف سرانه گوشت بوقلمون در کشور می باشد. و در حال حاضر پیشرفت قابل ملاحظه ای در پرورش بوقلمون سنتی و یا صنعتی در کشور به وجود آمده است.
افزایش میزان پروتئین، مواد معدنی، ویتامین ها و همچنین پایین بودن مقدار چربی، کلسترول و سدیم سبب گردیده که گوشت بوقلمون در مقایسه با گوشت گاو، گوسفند و حتی مرغ دارای کیفیت و ارزش غذایی بالاتری باشد و جایگزین بسیاری مناسبی برای منابع پروتئینی پر ضرر مانند گوشت قرمز با کلسترول بالا گردد.
پرورش بوقلمون حرفه ای سود آور است و توانسته توجه افراد زیادی را به خود جلب کند. و روز به روز به تعداد پرورش دهند گان این صنعت افزوده می شود. پرورش دهنده برای این که بتواند به حداکثر میزان سود دهی پرورش بوقلمون برسد مستلزم داشتن اطلاعات و دانش کافی در این عرصه است.
در ادامه تصمیم به انتشار پستی در پیرامون آموزش پرورش بوقلمون گرفتیم که با مطالعه آن، افراد مشتاق به پرورش بوقلمون بیشتر با این حرفه آشنا شوند تا مسیر ورود به این حوزه برای آن ها هموار گردد. پس تا پایان این پست با ما باشید:
کلیاتی پیرامون پرورش بوقلمون:
بوقلمون، بومی آمریکای شمالی ست و جزء سنگین ترین مرغ های خانگی به حساب می آید. این پرنده از جنس ملیگریس (Meleagris) و راسته ی ماکیان سانان (Galliformes) است. در جنس ملیگریس سه گونه با اسامی:
• بوقلمون های مکزیکی
• بوقلمون های آمریکایی
• بوقلمون های هندوراس
قرار گرفته است. که بوقلمون های آمریکایی و مکزیکی به عنوان اجداد بوقلمون های امروزی هستند.
همان طور که گفته شد بوقلمون، بومی آمریکای شمالی ست و توسط جهانگردان به کشور های اروپایی مانند انگلستان، آلمان، فرانسه.... برده و جهت تولید گوشت پرورش داده اند. همچنین بوقلمون های اهلی در دوره صفوی توسط تجار از اروپا به ایران آمده است.
بوقلمون را می توان از نظر وزن و رنگ پر تقسیم بندی نمود که شرح آن به صورت زیر است:
تقسیم بندی بر اساس وزن:
• بوقلمون های سنگین وزن: وزن نر ها در زمان بلوغ 25 کیلو گرم و ماده ها 12 کیلو گرم است.
• بوقلمون های متوسط وزن: وزن نرها 12 و ماده ها 7 کیلو گرم است.
• بوقلمون های سبک وزن: وزن نر ها 8 و ماده ها 6 کیلو گرم است.
تقسیم بندی بر اساس رنگ:
• بوقلمون های نژاد سفید: بلتس ویل سفید، امپراطور سفید و رویال پالم.
• بوقلمون های نژاد سیاه: نور فلک سیاه.
• بوقلمون های نژاد رنگین: برنز استاندارد، برنز سینه پهن، برنز کانادایی، بوربن قرمز و نارگان ست .
به طور کلی بوقلمون های دو نژاد سفید و برنز به عنوان مهم ترین نوع نژاد های بوقلمون به حساب می آیند.
امروزه برای پرورش بوقلمون از نژاد های اصلاح شده استفاده می کنند. این نژاد ها در برابر بیماری ها مقاوم تر هستند و سریع تر به وزن مورد نظر برای تولید گوشت می رسند. پرورش دهنده می تواند از نژاد های اصلاح شده جهت پرورش بوقلمون در فضای باز و همچنین جایگاه بسته بهره ببرد.
-مهم ترین مزیت پرورش بوقلمون:
• بالا بودن ارزش غذایی گوشت بوقلمون.
• مقاوم بودن در برابر بیماری ها: عدم واکسیناسیون در برابر بیماری هایی همچون برونشیت عفونی و گامبورو.
• رشد سریع: بوقلمون ها همانند مرغ گوشتی از دسته طیور سریع الرشد هستند.
-مهم ترین عیب پرورش بوقلمون:
• بالا بودن ضریب تبدیل غذایی (یعنی به ازای میزان مصرف خوراک بیشتر گوشت کمتری تولید می شود):که سبب افزایش هزینه های جیره و در نتیجه سبب بالا رفتن هزینه پرورش بوقلمون برای پرورش دهنده می شود.
• پر سر و صدا بودن: بوقلمون ها جزء حیوانات اجتماعی و پر سر و صدایی هستند که ممکن است سبب ایجاد مزاحمت برای اطرافیان گردد.
- مدیریت پرورش بوقلمون:
پرورش بوقلمون معمولا به دو روش صورت می گیرد:
1- پرورش بوقلمون جهت تولید گوشت.
2- پرورش گله های بوقلمون برای دستیابی به تخم نطفه دار و تولید جوجه های بوقلمون.
از آنجایی که میزان تخمگذاری بوقلمون ها پایین است بنابراین اکثر پرورش دهندگان در پی تولید گوشت مناسب جهت رسیدن به درآمد زایی بالا در این حوزه هستند.
بدین ترتیب پرورش دهنده برای رسیدن به این هدف (تولید گوشت یا تولید جوجه های بوقلمون) بایستی امکان دسترسی بوقلمون ها به وزن ایده آل و حفظ ویژگی های کیفی آن ها را فراهم کنند. که در این راستا مدیریت پرورش بوقلمون می تواند به عنوان موثر ترین راهکار جهت نیل به اهداف مورد نظر باشد.
عوامل گوناگونی همانند تغذیه، جایگاه پرورش، تراکم گله، بهداشت و اصول حفاظت زیستی، تهویه، میزان روشنایی و نور کافی و.... در مدیریت پرورش بوقلمون موثر هستند که شرح پاره ای از آن ها در زیر بیان گردیده است:
1- جایگاه و تجهیزات مورد نیاز پرورش بوقلمون:
پرورش بوقلمون به شکل پرورش بسته، نیمه بسته و آزاد (مرتع) صورت می گیرد. در سیستم پرورش بسته بوقلمون ها در سالن های بسته و سر پوشیده پرورش می یابند، در پرورش نیمه بسته و آزاد امکان چریدن بوقلمون ها در فضای آزاد و مرتع فراهم می گردد.
از خصوصیات یک جایگاه پرورشی مطلوب فراهم آوردن شرایط محیطی مناسب جهت افزایش وزن، بالا بردن کیفیت لاشه، سلامت بوقلمون ها می باشد. برای رسیدن به چنین شرایطی سالن های پرورش بوقلمون بایستی از نظر امکاناتی جهت تامین تهویه، دما، رطوبت و... مجهز باشد. که در این ارتباط از سیستم های گرمایشی و سرمایشی مناسب برای تنظیم حرارت، تهویه و رطوبت استفاده می شود.
میزان رطوبت مورد نیاز سالن های پرورش بوقلمون: میزان رطوبت در اوایل دوره پرورش در سالن 70 درصد و با رشد بوقلمون ها از میزان رطوبت کاسته می شود و به 50 درصد می رسد.
دمای مورد نیاز در طول دوره پرورش: در ابتدای دوره پرورش بهتر است دما 35 درجه سانتی گراد باشد و هر هفته 3 درجه از آن کاسته شود تا به دمای 20 درجه سانتی گراد برسد.
در ارتباط با مدیریت جایگاه پرورش بوقلمون رعایت نکات زیر ضروری است:
• سالن های جایگاه پرورش بایستی به صورت بیضی باشند، زیرا اگر به صورت گوشه و زاویه دار ساخته شوند باعث تجمع جوجه های بوقلمون در یک گوشه بر روی همدیگر می شود که خفگی و افزایش تلفات پرنده را به دنبال دارد.
• جهت باد: ساختمان و جایگاه پرورش بوقلمون نبایستی در جهت وزش باد ساخته شوند.
• ایزوله سازی و عایق بندی مناسب سالن پرورش بوقلمون.
• از وسایل سرمایشی و گرمایشی مناسب با توجه به شرایط اقلیمی منطقه استفاده گردد.
• و....
2- تراکم گله:
تراکم گله در عملکرد و بازدهی بوقلمون ها نقش بسیاری موثری دارد و یکی از مهم ترین اصول مدیریتی صحیح در یک دوره پرورش است. چنانچه تعداد زیادی بوقلمون در یک فضای کوچک نگهداری شوند سبب مشکلات زیر می شوند:
• عدم یکنواختی توزیع دان و آب در بین بوقلمون های گله.
• ایجاد آشوب و به هم خوردگی نظم گله.
• ظهور بیماری هایی همانند کانیبالسیم یا دیگران خوری: در این شرایط بوقلمون ها شروع به پرکنی خود یا دیگر پرنده ها می کنند که زخمی شدن پرنده را به دنبال دارد.
• از بین رفتن کیفیت بستر جایگاه: که سبب افت بازدهی لاشه به دلیل تاول زدن سینه، سوختگی مفصل و....
• افزایش تلفات بوقلمون در پی عدم تهویه مناسب.
میزان فضای مورد نیاز برای پرورش بوقلمون:
• از سن 0 تا 8 هفتگی به ازای هر 10 بوقلمون جوان 1 متر مربع.
• از سن 8 تا 21 هفتگی به ازای هر 10 بوقلمون 2 متر مربع.
• از سن 21 به بعد به ازای هر 10 بوقلمون 5/2 متر مربع.
3- تغذیه بوقلمون:
حدود 60 درصد از هزینه پرورش بوقلمون طی یک دوره، مربوط به خوراک و تغذیه است. تنظیم یک جیره خوب و متعادل می تواند نقش موثری را در بالا بردن راندمان غذایی و جلوگیری از کاهش وزن بوقلمون ایفا کند. در این حالتی که کاهش هزینه ها را به همراه دارد، پرورش دهنده می تواند به سود دهی پرروش بوقلمون امیدوار باشد.
در بحث تغذیه، تعادل نسبت انرژی و پروتئین و مصرف ریز مغذی ها بسیار اهمیت دارد. احتیاجات بوقلمون ها به پروتئین، انرژی، مواد معدنی و ویتامین ها با افزایش سن کاسته می شود بنابراین جیره بوقلمون ها بایستی بر اساس نیاز تغذیه ای در سنین مختلف فرموله گردد. جیره از ابتدای دوره پرورش تا انتها به سه شکل جیره شروع کننده (پیش دان با 28% پروتئین)، رشد (میان دان با 21 % پروتئین) و پایانی (پایان دان با 16 % پروتئین) تنظیم می شود. جیره شروع کننده از سطح انرژی و پروتئین بالایی بر خوردارد هست.
یکی از مهترین توصیه هایی که به پرورش دهندگان بوقلمون می شود انتخاب اقلام خوراکی مناسب در جیره است. مواد غذایی جیره بوقلمون عبارت است از: کنجاله سویا به عنوان مهمترین منبع تامین کننده پروتئین، دانه ذرت جهت تامین انرژی مورد نیاز، گندم، پودر ماهی، مکمل های ویتامینی و معدنی از دیگر اقلام و مواد مورد استفاده در جیره بوقلمون است. همچنین در تغذیه بوقلمون ها می توان از شبدر، یونجه و علوفه های تازه و سبز به صورت خرد شده استفاده کرد.
خوراک بوقلمون به سه فرم: آردی، کرامبل و پلت است. خوراک پلت به دلیل جلوگیری از پرت دان و همچنین کاهش گرد و غبار غذا بهترین فرم خوراک مورد استفاده در جیره بوقلمون است.
با توجه به نقش جیره در کاهش هزینه ها، اعمال یک مدیریت تغذیه ای موثر و کار آمد می تواند نقش مهمی در سود دهی پرورش بوقلمون داشته باشد.
4- رعایت اصول بهداشتی در پرورش بوقلمون:
به علت وقوع پی در پی انواع بیماری ها و مقاومت میکرو ارگانیسم ها در برابر آنتی بیوتیک، بهترین شیوه ی پیشگیری و کنترل عوامل بیماری زا رعایت بهداشت و اصول حفاظت زیستی است که در این رابطه رعایت نکات زیر توسط پرورش دهنده و سایر افراد می تواند در مقابله با بیماری ها موثر باشد:
• قرار دادن حوضچه ضد عفونی کننده در ابتدای ورودی سالن پرورش.
• شستشو و پاکسازی تمام سطوح و تجهیزات سالن پرورش با آب گرم و مواد شوینده مناسب.
• شستشوی دست ها و کل بدن کارکنان قبل از ورود به سالن پرورش.
• پرورش گله های هم سن (پیروی از قانون همه پر- همه خالی ).
• خرید جوجه های سالم از مراکز مطمئن.
• رعایت فاصله حد مجاز با جاده و راه های اصلی مطابق با قانون دامپزشکی کشور.
• معدوم کردن سریع پرنده های تلف شده.
• جلوگیری از نفوذ حشرات، پرندگان و جانوران موذی به انبار خوراک.
• و...
محاسبه سود پرورش بوقلمون:
پرورش دهنده برای اینکه در کار پرورش بوقلمون موفق باشد و بتواند بیشترین سود را کسب کند ملزم است مواردی همچون تغذیه، بهداشت، گرما، سرما و رطوبت سالن (همان طور که در متن بالا ذکر گردید) را کنترل و بررسی نماید. در این صورت می تواند بیشترین سود دهی را در این زمینه به دست آورد.
برای به دست آوردن سود خالص از پرورش بوقلمون، پرورش دهنده باید میزان هزینه های پرورش را از قیمت نهایی فروش محصولات (جوجه، گوشت، تخم و کود) کسر کند در این صورت می تواند به محاسبه سود پرورش بوقلمون بپردازد.
میزان سود دهی پرورش بوقلمون رابطه مستقیمی با مدیریت پرورش دهنده دارد. برای این کار پرورش دهنده بایستی بازار هدف خود را شناسایی کند تا محصولات تولید شده اعم از جوجه بوقلمون، گوشت، تخم و حتی کود را به دست مشتریان راغب برساند.
در پایان:
نکات مورد نیاز جهت یادگیری و آموزش پرورش بوقلمون در این مقاله آورده شد امیدواریم که برای علاقه مندان عزیز در این زمینه موثر واقع گردد.
|