تهیه طرح توجیهی ،از ضررهای هنگفت مالی و اعتباری جلوگیری می کند.هر ایده ای تا روی کاغذ ریز نشود قابلیت اجرا پیدا نمی کند

هزینه جیره بره پرواری و محاسبه سود پرواربندی در سال 98 + جدول احتیاجات غذایی بره پرواری

برآورد هزینه جیره بره پرواری در سال 98

یکی ازمهم‌ترین دغدغه‌هایی که  یک دامدار ممکن است داشته باشد , برآورد هزینه خوراک و جیره دام و سود پرواربندی در پایان دوره  پرواربندی است , شرکت الماس طرح البرز با صرف وقت به تحقیق در این مورد پرداخته و مطلبی ارزشمند را دراین‌باره جمع‌آوری کرده است که با توجه به تورمی که در سال 98 داشته‌ایم , هزینه‌های مربوط به خوراک و جیره بره پرواری را به همراه جدول احتیاجات غذایی بره پرواری به‌طور کامل مورد ارزیابی قرار داده است و قیمت‌های دقیق از خوراک دام, کنسانتره بره پرواری ,ترکیبات کنسانتره پرواری,فرمول کنسانتره بره پرواری,بهترین کنسانتره پرواری را برای شما تهیه‌کرده است امید است که مورد رضایت شما سروران عزیز قرار بگیرد .

دانلود طرح توجیهی بره پرواری 200 رأسی 99
 

 مقدمه

امروزه در کشور ما پرواربندی بره چه به‌صورت سنتی و یا چه به‌صورت صنعتی پیشرفت زیادی داشته است. در سال‌های اخیر با نوسانات شدید در قیمت بره پرواری و همچنین نهاده‌های دامی روبه‌رو شده‌ایم که دامداران زیادی از این فرصت استفاده کرده و سود زیادی را در بخش پرواربندی کسب نموده‌اند. ازاین‌رو بسیاری از افراد تمایل ورود به این حرفه به‌عنوان یک شغل پردرآمد رادارند. همچنین صنعت پرواربندی توانسته طرفداران سرمایه‌گذار بیشتری را در این بخش جذب کند.
جیره غذایی بره پرواری

به‌طور یقین مهم‌ترین دغدغه‌ای که یک دامدار قبل از شروع به پرواربندی با آن مواجه است بحث سود پرواربندی بره است،

- این‌که سود پرواربندی بره طی یک دوره پروار چقدر است؟

- آیا پرواربندی با توجه به نوسانات قیمت در سال 98 توجیه اقتصادی دارد یا نه؟

بنابراین برای پاسخ به این سؤالات و پیش‌بینی سود پرواربندی بره عوامل گوناگونی را باید مدنظر داشت؛ که یکی از مهم‌ترین این عوامل، محاسبه هزینه جیره بره پرواری در سال 98 است.

زمانی یک دامدار می‌تواند بیشترین بهره را از پرواربندی بره داشته باشد که در تأمین جیره غذایی پرواربندی بره نهایت توجه و دقت را کند. زمانی که احتیاجات بره پرواری ازنظر انرژی، پروتئین و سایر ریزمغذی‌ها برآورده گردد قطعاً بره‌ها بهتر رشد کرده و بازدهی بالاتری خواهند داشت و به دنبال آن سود بیشتری عاید دامدار خواهد گردید. همچنین جیره بره پرواری علاوه بر کیفیت بالا و خوش‌خوراکی بایستی ازنظر قیمت مطلوب باشد. ازآنجایی‌که پرواربندی درزمینهٔ دام و طیور یک فعالیت اقتصادی محسوب می‌گردد بر همین اساس قیمت جیره بره پرواری می‌تواند در میزان سوددهی پرواربندی مؤثر واقع گردد، زیرا بیش از 60 درصد از هزینه‌های پرواربندی را به خود اختصاص می‌دهد.

وقتی‌که دامدار میزان هزینه جیره بره پرواری و همچنین سایر هزینه‌ها (خرید بره پرواری، دارو، واکسن بره پرواری و...) را محاسبه و قیمت به‌دست‌آمده را از قیمت فروش بره‌های پرواری کسر کند می‌تواند سود پرواربندی بره را طی یک دوره پرورش پیش‌بینی کند.

موارد مهمی که در احداث جایگاه باید رعایت شوند
جدول هزینه جیره بره پرواری

بنابراین با توجه به نیاز دامداران به آگاهی داشتن از هزینه جیره بره پرواری در سال 98، بر آن شدیم تا مقاله‌ای در ارتباط با هزینه‌های مربوط به جیره بره پرواری که جز هزینه‌های متغیر و جاری هستند را تهیه و تدوین نماییم که شرح آن به‌قرار زیر است:
 

محاسبه هزینه جیره بره پرواری در سال 98 به روش پرواربندی صنعتی طی دوره 100 روزه:

یکی از متداول‌ترین روش‌های پرواربندی در ایران، پرواربندی بره‌های جوان است. در این روش بره‌های 3 تا 4 ماهه با اوزان 20 تا 25 کیلوگرم خریداری و به مدت 100 (90-120) روز پروار می‌شوند و وقتی به وزن 45- 50 کیلوگرم رسیدند به فروش می‌رسند؛ و با توجه به این‌که احتیاجات غذایی بره‌ها (ازنظر انرژی، پروتئین و مواد مغذی) در سنین و اوزان مختلف متفاوت است بنابراین جیره بره پرواری طی دوره‌های مختلف پرواربندی هم متفاوت است، از دیدگاه علمی دوره‌های پرواربندی را به سه دوره یا سه ماه تقسیم‌بندی می‌کنند که شامل ماه اول، ماه دوم و ماه سوم پرواربندی است که قیمت و هزینه‌های آن طی این دوره‌ها قطعاً متفاوت خواهد بود. همچنین هزینه جیره بره پرواری در سال 98 با توجه به فرمول خوراک بره پرواری (مواد تشکیل‌دهنده جیره غذایی پرواربندی بره شامل علوفه و کنسانتره) تعیین می‌گردد.


در ادامه هزینه جیره بره پرواری در سال 98 برای دوره‌های مختلف پرواربندی با توجه به نمونه جیره تنظیم‌شده محاسبه گردیده است که به شرح زیر است:

1- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در ماه اول پرواربندی:

جیره‌ای که در ماه اول پرواربندی تنظیم می‌گردد بایستی میزان انرژی و پروتئین بالاتری داشته باشد زیرا بره‌ها در این سنین بیشترین رشد را خواهند داشت. این جیره شامل، 2200 کیلوکالری انرژی و 5/13 درصد پروتئین خام است؛ که بایستی توسط 1 الی 5/1 به‌طور میانگین 2/1 کیلوگرم ماده خشک مصرفی تأمین شود، به‌عبارتی‌دیگر میزان مصرف روزانه خوراک به ازای هر رأس بره 2/1 کیلوگرم است.
از طرفی دیگر نسبت علوفه به کنسانتره از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، در اوایل دوره پرواربندی نسبت علوفه به کنسانتره 60 به 40 است (60 درصد علوفه و 40 درصد کنسانتره). به دلیل ضعیف بودن دستگاه گوارش رعایت این نسبت سبب می‌شود که بره دچار مشکلات گوارشی ازجمله اسیدوز نگردد.

 
جدول 1- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در ماه اول پرواربندی

ردیف نوع خوراک  مصرف روزانه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم) مصرف 30 روزه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم)
 
قیمت به ازای هر کیلو خوراک
(ریال)
هزینه کل (ریال)
1 کنجاله آفتابگردان 0/0 0/0 16100 0/0
2 کاه گندم 01/0 3/0 6400 1920
3 تفاله چغندر 06/0 8/1 22400 40320
4 یونجه 6675/0 025/20 18000 360450
5 جو 4617/0 851/13 18500 256243.5
6 سنگ‌آهک 0/0 0/0 7500 0/0
7 جمع کل 2/1 36   933.5,658
 

مطابق جدول فوق، هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در دوره اول پروار 933.5,658 ریال است
2- هزینه جیره پرواری در سال 98 در ماه دوم پرواربندی:

جیره در ماه دوم پرواربندی شامل، 2100 کیلوکالری انرژی و 13 درصد پروتئین خام است که بایستی توسط 5/1 کیلوگرم ماده خشک مصرفی تأمین شود یعنی هر رأس بره 5/1 کیلوگرم خوراک مصرف کند، این جیره باید توسط علوفه و کنسانتره تنظیم گردد. نسبت علوفه به کنسانتره در این دوره 50 به 50 است (50 درصد علوفه و 50 درصد کنسانتره). همان‌طور که در مطلب فوق ذکر گردید به دلیل ضعیف بودن دستگاه گوارش بره، تغییر جیره (از علوفه به کنسانتره پرواری) نباید به‌صورت ناگهانی باشد بلکه بایستی به‌تدریج صورت گیرد که از آن به دوره عادت‌پذیری یا تطابق یاد می‌کنند و معمولاً این دوره بین 7 تا 14 روز طول می‌کشد.

جدول 2- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در ماه دوم پرواربندی

 
ردیف نوع خوراک  مصرف روزانه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم) مصرف 30 روزه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم)
 
قیمت به ازای هر کیلو خوراک
(ریال)
هزینه کل (ریال)
1 کنجاله آفتابگردان 1500/0 5/4 16100 72450
2 کاه گندم 4184/0 552/12 6400 80333
3 تفاله چغندر 0750/0 25/2 22400 50400
4 یونجه 3316/0 948/9 18000 179064
5 جو 5250/0 75/15 18500 291375
6 سنگ‌آهک 0/0 0/0 7500 0/0
7 جمع کل 5/1 45   622,673
 
 مطابق جدول فوق، هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در دوره دوم پروار 622,673 ریال است.

3- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در ماه سوم پرواربندی:

جیره در ماه سوم پرواربندی شامل، 2000 کیلوکالری انرژی و 5/12 درصد پروتئین خام است که بایستی توسط 5/1 تا 2 به‌طور میانگین 8/1 کیلوگرم ماده خشک مصرفی (میزان خوراک مصرفی به ازای هر رأس بره) تأمین شود یعنی هر بره روزانه 8/1 کیلوگرم خوراک مصرف کند، این جیره باید توسط علوفه و کنسانتره تنظیم گردد. نسبت علوفه به کنسانتره در این دوره 40 به 60 است (40 درصد علوفه و 60 درصد کنسانتره). در ماه سوم پرواربندی، بره‌ها باید توسط خوراک‌های باارزشی همانند جو تغذیه شوند به همین دلیل مواد کنسانتره ای بیشتر استفاده می‌شود؛ و چون قیمت کنسانتره بره پرواری بالاتر از علوفه است بنابراین قیمت جیره در این دوره نسبت به دو دوره قبل اندکی بالاتر است.

جدول 3- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در ماه سوم پرواربندی

 
ردیف نوع خوراک  مصرف روزانه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم) مصرف *40 روزه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم)
 
قیمت به ازای هر کیلو خوراک
(ریال)
هزینه کل (ریال)
1 کنجاله آفتابگردان 1800/0 2/7 16100 115920
2 کاه گندم 5466/0 864/21 6400 139929.6
3 تفاله چغندر 09/0 6/3 22400 80640
4 یونجه 1734/0 948/6 18000 125064
5 جو 8072/0 288/32 18500 597328
6 سنگ‌آهک 0027/0 108/0 7500 810
7 جمع کل 8/1 72   691,059,1
 

* دوره پرواربندی معمولاً بین 90 تا 120 روز است که معمولاً 100 روز در نظر گرفته می‌شود (در این مقاله 100 روز است)، به همین جهت دوره سوم 40 روزه در نظر گرفته‌شده است.


* مطابق جدول فوق، هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در دوره سوم پرواربندی 691,059,1 ریال است.
 

هزینه جیره بره پرواری در سال 98 : بنابراین بر اساس جداول 1، 2 و 3 هزینه جیره بره پرواری در سال 98، با توجه به جیره در نظر گرفته‌شده و طی یک دوره 100 روزه برابر 24.653.922 ریال است.


در نمونه‌های فوق، با توجه به اصول علمی (پرواربندی صنعتی)، جیره بره پرواری به سه دوره تقسیم می‌شود که طی آن نیاز غذایی هر دوره با توجه به سن و وزن تأمین می‌شود، اما در سیستم پرواری در ایران (پرواربندی سنتی) بدین گونه نیست و در تمام طول دوره پرواربندی از یک نوع جیره استفاده می‌گردد.

محاسبه هزینه جیره بره پرواری در سال 98 به روش پرواربندی سنتی طی دوره 100 روزه:

در پرواربندی سنتی، شرایط 50 به 50 اعمال می¬شود، یعنی 50 درصد علوفه و 50 درصد کنسانتره که این نسبت به‌خصوص برای دوره‌های پایانی پروار مناسب نبوده و باید این نسبت به سود کنسانتره تغییر کند یعنی (40 به 60). در این روش به‌عنوان یک قاعده کلی در طی دوره پرواربندی، هر بره پرواری روزانه به 5/1 کیلوگرم در ماده خشک مصرفی خوراک نیاز دارد که حدود 900 گرم از این خوراک توسط کنسانتره و 600 گرم آن از منابع علوفه‌ای تأمین می‌گردد. همچنین جیره بره پرواری باید به نحوی تنظیم شود که در آن 2000 کیلوکالری انرژی و 13 درصد پروتئین خام گنجانده شود.
 
جدول 4- هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در یک دوره پرواربندی 100 روزه

ردیف نوع خوراک  مصرف روزانه خوراک به ازای هر رأس بره (کیلوگرم) مصرف 100 خوراک روزه به ازای هر رأس بره (کیلوگرم)
 
قیمت به ازای هر کیلو خوراک
(ریال)
هزینه کل (ریال)
1 کنجاله آفتابگردان 1500/0 15 16100 241500
2 کاه گندم 3957/0 57/39 6400 253248
3 تفاله چغندر 0750/0 5/7 22400 168000
4 یونجه 2043/0 43/20 18000 367740
5 جو 6746/0 46/67 18500 1248010
6 سنگ‌آهک 0004/0 04/0 7500 300
7 جمع کل 5/1 150   798,278,2

 بر اساس جدول فوق، هزینه جیره بره پرواری در سال 98 به ازای هر رأس بره طی دوره 100 روزه 798,278,2 ریال است.
 

هرم غذایی نشخوار کنندگان

کلام پایانی:

هزینه جیره بره پرواری در سال 98 در دو روش صنعتی و سنتی محاسبه شد و همان‌طور که ملاحظه گردید اختلاف چندانی در برآورد هزینه‌ها وجود نداشت؛ اما نکته‌ای که قابل‌تأمل است این است که در صنعت پرواربندی بایستی اصول علمی این حرفه را هم در سرلوحه کار خود قرارداد تا بتوان به حداکثر بازدهی و پیشرفت دست‌یافت. برای نیل به این هدف، می‌توان از متخصصان دام‌پروری و همچنین از کتب و مقالات نگارش شده درزمینهٔ دام‌پروری (مانند کتاب جیره نویسی بره پرواری) بهره گرفت.

برای مشاهده طرح ها روی عکس طرح کلیک کنید

طرح توجیهی پرواربندی بره 50 راسی doc , pdf

نویسنده

سمیه ملکی

جهت سفارش طرح توجیهی با خانم مهندس ملکی تماس بگیرید.(09015516984)

ممکن است از این مطالب خوشتان بیاید

مطالب مرتبط
معرفی دوستان و همکاران

دیدگاه های شما

 
Comment author

منوچهر فرهود

خیلی مفید و کامل بود ، دست شما درد نکند خانم مهندس ، بسیار ممنون

95پاسخ شما به این دیدگاه

captcha

افزودن یک دیدگاه